Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China acuză Statele Unite de bullying economic din cauza tarifelor anunțate de Donald Trump. Beijingul susține că acest tip de protecționism încalcă regulile internaționale.

A doua cea mai mare economie din lume mai spune că va continua să își deschidă ușile către alte economii din Asia, dar și Uniunea Europeană. În replică, Trump a susține că „marele abuzator” este China, care decenii de-a rândul a profitat de pe urma Americii.

Războiul comercial dintre Statele Unite și China se intensifică, după ce Beijingul a anunțat tarife de 34% pentru importurile americane ca răspuns la tarifele de 54% impuse de Donald Trump. Contramăsura Chinei ar urma să intre în vigoare în câteva zile.

Lin Jian, purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe: „Statele Unite practică hegemonia în numele reciprocității. Sacrifică interesele legitime ale altor țări pentru a-și sluji propriile interese. A pune Statele Unite mai presus de regulile internaționale este un act tipic de unilateralism, protecționism și intimidare economică.”

China mai spune că măsurile lui Trump afectează grav sistemului comercial și redresarea economică mondială.

Lin Jian, purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe: „Punerea în aplicare de către SUA a tarifelor diferențiate încalcă principiul nediscriminării al Organizației Mondiale a Comerțului, subminează grav ordinea economică și comercială internațională normală, precum și securitatea și stabilitatea lanțului global de aprovizionare.”

Taxele lui Trump, instrument de negociere

Mai mulți analiști argumentează că Trump folosește tarifele ca instrument de negociere de pe poziții de forță. Întrebat dacă este posibilă o discuție între președintele american și omologul său chinez, XI Jinping, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe a sugerat că Beijingul nu va ceda șantajului administrației Trump.

Oficialii chinezi afirmă că vor continua să își deschidă larg ușile către alte piețe. De altfel, Beijingul a avut primul dialog economic din ultimii cinci ani cu Japonia și Coreea de Sud. Miniștrii au discutat despre măsuri comune care să faciliteze comerțul regional. Japonia și Coreea de Sud vor să importe din China materie primă pentru semiconductoare, în vreme ce chinezii sunt interesați de producția de cipuri din cele două țări asiatice.

Discuții au avut loc și cu Uniunea Europeană. Ministrul chinez de resort și comisarul europen pentru comerț ar fi convenit să reia negocierea unui acord în privința prețului minim al mașinilor electrice chinezești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE