Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dmitri Medvedev susține că tot mai multe țări vor obține arme nucleare. „Lumea va crea noi tipuri de arme, mai distrugătoare”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că tot mai multe țări vor obține arme nucleare în anii următori. Oficialul rus care este un apropiat al lui Vladimir Putin nu a ezitat să acuze Occidentul că a împins lumea spre Treilea Război Mondial prin purtarea unui război prin procură împotriva Rusiei în Ucraina.

Medvedev, care s-a descris despre un liberal cu viziuni modernizatoare în timpul mandatului său de președinte în perioada 2008-2012, este unul dintre oficialii ruși cu discurs antioccidental. Diplomații susțin că afirmațiile reflectă ideologia elitei de la Kremlin, potrivit Reuters.

Într-o postare despre tratatul de reducere a armelor nucleare New START, pe care l-a semnat cu președintele american de atunci, Barack Obama, la Praga în 2010, Medvedev a afirmat că riscul unui conflict nuclear a atins un nivel record. Tratatul urmează să expire în februarie 2026.

Medvedev: „Dezarmarea nucleară în următoarele decenii este imposibilă”

Referitor la declarațiile recente ale liderilor Franței și Marii Britanii cu privire la arsenalele lor nucleare, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a criticat puterile europene pentru ceea ce a catalogat a fi un sabotaj cu privire la „slabele lor capacități strategice”.

Totodată, fostul președinte rus a declarat că situația este una periculoasă.

„Situația este de așa natură încât chiar și cu încetarea completă a conflictului privind așa-numita «Ucraina», dezarmarea nucleară în următoarele decenii este imposibilă. Lumea va crea noi tipuri de arme, mai distrugătoare, iar noi țări vor dobândi arsenale nucleare”, a scris Medvedev pe canalul său oficial Telegram.

Rusia și Statele Unite sunt cele mai mari puteri nucleare din lume, deoarece dețin aproximativ 88% din totalul arsenalelor nucleare. Pe următoarele locuri în clasament se află China, Franța, Marea Britanie, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE