Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ISW: Cum intenționează Rusia să utilizeze rachetele iraniene și ce impact va avea asupra Ucrainei

Institutul pentru Studiul Războiului analizează cum și când intenționează Moscova să utilizeze rachetele furnizate de Teheran, pe fondul condamnării internaționale tot mai mari a sprijinului acordat de Iran războiului Rusiei în Ucraina.

Potrivit grupului de reflecție cu sediul în SUA, Rusia intenționează să utilizeze rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a lovi infrastructura critică ucraineană în următoarele luni. Această mișcare urmărește să reducă presiunea asupra producției proprii de rachete a Rusiei, în timp ce își intensifică campania militară.

Citând surse ale serviciilor de informații ucrainene, ziarul britanic The Times a raportat că Iranul a livrat Rusiei peste 200 de rachete Fath-360 printr-un port din Marea Caspică la 4 septembrie.

Rusia a primit rachete balistice din Iran

Rusia a primit rachete balistice din Iran pentru războiul său din Ucraina, au declarat marți Statele Unite, care au impus noi sancțiuni asupra navelor și companiilor despre care au spus că sunt implicate în aprovizionarea Moscovei cu arme iraniene, potrivit Reuters.

La o conferință de presă la Londra înaintea unei vizite la Kiev pe care o va efectua împreună cu ministrul britanic de externe David Lammy, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Washingtonul a avertizat în privat Iranul că furnizarea de rachete balistice Rusiei ar fi „o escaladare dramatică”.

„Rusia a primit acum transporturi cu aceste rachete balistice și le va folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina, împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken, citând informații despre care a spus că au fost împărtășite cu aliații și partenerii SUA din întreaga lume.

Nouă nave rusești ar fi adus arme din Iran

Statele Unite au identificat ulterior nouă nave sub pavilion rusesc despre care au afirmat că au fost implicate în livrarea de arme din Iran către Rusia, desemnându-le drept „bunuri blocate” în cadrul regimului de sancțiuni al Washingtonului, conform site-ului web al Departamentului Trezoreriei.

De asemenea, Departamentul a impus măsuri suplimentare asupra companiei aeriene Iran Air, sancționată anterior, precum și asupra companiilor și persoanelor implicate în cooperarea militară dintre cele două țări, a precizat Departamentul într-o declarație.

Reprezentanții Ministerului rus al Apărării ar fi semnat un contract în decembrie cu oficiali iranieni pentru Fath-360 și un alt sistem iranian de rachete balistice, a raportat Reuters luna trecută.

Iranul a furnizat anterior drone Shahed utilizate de Rusia în Ucraina, dar a negat că furnizează Rusiei rachete balistice.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a declarat marți la X că Iranul consideră rapoartele drept „propagandă urâtă” pentru a ascunde sprijinul militar occidental pentru Israel.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să confirme rapoartele, dar a declarat reporterilor că Rusia cooperează cu Iranul inclusiv în domeniile „cele mai sensibile”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE