După tarifele impuse de Donald Trump, Uniunea Europeană vrea să obțină „tarife zero” din partea Indiei pentru importurile de automobile europene, conform Reuters, care citează două surse „din industrie și un oficial guvernamental”.
Iar guvernul premierului indian Narendra Modi este deschis la această propunere, însă ar vrea reducerea treptată a taxelor pentru automobile, de la 100% la 10%. UE și India doresc să încheie un acord comercial până la sfârșitul anului 2025.
UE discută cu India eliminarea tarifelor pentru importurile de mașini
„UE a revenit și a solicitat un acord mai bun, iar India dorește să facă o ofertă mai bună”, a declarat una dintre sursele din industrie. Ministerul indian al Comerțului a transmis cererile UE și poziția Indiei oficialilor din Ministerul Industriilor Grele și reprezentanților industriei auto, în cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, conform surselor respective, sub protecția anonimatului, deoarece negocierile sunt în curs și sunt private.
„Pentru multe dintre domeniile-cheie, UE și India au abordări și obiective diferite. Acest lucru se traduce, în unele cazuri, prin niveluri diferite de ambiție”, a declarat Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru comerț.
Acestă propunere din partea Uniunii Europene vine la scurt timp după ce administrația președintelui american Donald Trump a solicitat o eliminare similară a taxelor de import pentru automobile, inclusiv pentru vehiculele electrice, ca parte a negocierilor comerciale bilaterale cu India, ceea ce a pus presiune pe producătorii auto interni.
Reducerea tarifelor ar avantaja constructori auto europeni precum Volkswagen, Mercedes sau BMW, pentru extinderea accesului pe piața din India, însă îi vor afecta pe cei indieni, cum sunt Tata sau Mahindra. Totodată, ar putea fi un câștig și pentru Tesla, care va începe vânzările de vehicule electrice importate în India în acest an, probabil de la fabrica sa din Berlin.
Piața auto din India, cu un volum de patru milioane de unități pe an, este una dintre cele mai protejate din lume, iar producătorii auto naționali au susținut că reducerea drastică a tarifelor ar anula investițiile în producția locală, prin ieftinirea importurilor.
Companii indiene precum Tata Motors și Mahindra au făcut lobby împotriva reducerii tarifelor de import pentru vehiculele electrice, și au susținut că aceasta ar afecta un sector în care ei au investit masiv și în care intenționează să investească mai mult.
La fel ca în cazul propunerii către SUA, industria auto din India a propus o reducere imediată a tarifelor pentru un număr limitat de autovehicule pe benzină, de la 100% la 70%, urmând ca reducerea să se facă apoi în etape, până la 30%, pentru așa-zisele „importuri limitate”.
În ceea ce privește vehiculele electrice, producătorii auto nu doresc nicio reducere a tarifelor până în 2029, urmată de o reducere treptată a importurilor limitate la 30%, după cum au declarat sursele.
Analiștii se așteaptă ca ambele părți să fie mai flexibile în negocieri, având în vedere amenințarea unui război comercial global și impactul recesionar al creșterilor tarifare considerabile impuse recent de Donald Trump. India și UE poartă discuții comerciale de mai mulți ani, iar în februarie au convenit să încheie acordul până la sfârșitul anului, încercând să atenueze impactul tarifelor.
În urmă cu câteva zile, președintele Consiliului European, António Costa, a declarat că a sosit momentul „să avansăm decisiv în negocierile cu India”.
„Dacă UE simte acum presiunea de a încheia un acord cu India, trebuie să vedem cum putem profita de acest lucru. Este vorba despre influență”, a declarat una dintre sursele citate.