Bac 2024 Română - sesiunea de toamnă. Elevii care nu au promovat în sesiunile anterioare examenul de bacalaureat, proba la limba și literatura română, au susținut astăzi proba scrisă, în sesiunea de toamnă. Anul trecut, rata de promovare la sesiunea din august a fost de 32%.
Subiectele și baremul la Bac 2024 Română, sesiunea de toamnă
La Subiectul I A, elevii au primit un fragment din I. Valerian, interviu cu I. Al. Brătescu-Voinești, în vol. ”Cu scriitorii prin veac”, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerințe.
La Subiectul I B, elevilor li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă activitățile în natură influențează sau nu stările sufletești, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul ”Cu scriitorii prin veac”, cât și la experiența personală sau culturală.
La Subiectul II, elevilor li s-a cerut să prezinte perspectiva narativă dintr-un fragment din opera ”Jar”, de Liviu Rebreanu.
La Subiectul III, profil uman, elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi sau lui Nichita Stănescu. La real a fost aceeași cerință, numai că pentru un text poetic aparținând lui Mihai Eminescu sau George Bacovia.
Profilul uman:
Profilul real:
Subiectele la Bac 2024 Română - sesiunea de toamnă
La subiectul al III-lea, profilul real, elevii au avut de prezentat particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Mihai Eminescu sau George Bacovia, potrivit subiectelor publicate de stirileprotv.ro.
Candidații au ma avut și de argumentat dacă activitățile în natură influențează sau nu stările sufletești.
Ministerul Educației va publica online, la ora 15:00, subiectele primite de elevi și baremul de corectare.
În sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, rata de promovare a fost de 78,2%, iar 58 de elevi au promovat examenul cu media 10.
În cea de a doua sesiune a Bacalaureatului s-au înscris peste 33.600 de candidaţi. Sunt candidaţi care urmează să susţină toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare, doar pe cele nepromovate. Conform datelor furnizate de Inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidaţi provin din promoţia anului 2024, iar peste 11.500 din promoţiile anterioare.
Ce subiecte s-au dat la Bac 2024 Română - sesiunea de vară
La profilul real, la subiectul III, candidaților li s-a cerut să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate.
La subiectul II, elevilor li s-a cerut să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notaților autorului într-un fragment de text din piesa de teatru ”Omul cu mârțoage”, de George Ciprian.
La subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe, pornind de la un text la prima vedere: ”O vizită la Tudor Arghezi”, în vol. ”Amintiri și portrete”, de Gabriel Dimisianu.
La subiectul I, punctul B, elevilor li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul ”Amintiri și portrete literare” de Gabriel Dimisianu, cât și la experiența personală sau culturală.
La profilul uman, singura diferență a fost la Subiectul III, unde elevilor li s-a cerut să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
Subiectele și baremele la profilul real:
Subiectele și baremele la profilul uman:
Ce structură au subiectele la Română la Bac
Examenul la Limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat este structurat în trei subiecte.
Subiectul I este compus din două subpuncte și presupune înțelegerea unui text la prima vedere, rezolvarea unor cerințe bazate pe acest text și realizarea unui text argumentativ, pornind de la textul dat. Subiectul I valorează 50 de puncte.
Subiectul II va porni tot de la un text la prima vedere, iar elevii vor avea de evidențiat anumite trăsături ale fragmentului, caracterizarea unui personaj, apartenența la un anumit gen sau specie literar. Subiectul II valorează 10 puncte.
Subiectul III presupune realizarea unui eseu structurat pornind de la o operă studiată în liceu și cuprinsă în programa examenului. Subiectul III valorează 30 de puncte.
Se vor acorda 10 puncte din oficiu.
Ce reguli trebuie să respecte elevii care susțin proba la Română la Bac 2024
Elevii vor avea asupra lor un pix cu cerneală sau pastă de culoare albastră. Hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
De asemenea, pentru identificare, candidații vor avea asupra lor un act de identitate valid.
Candidații nu vor avea voi să aibă asupra lor:
- manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc.;
- telefoane mobile, orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare;
- ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete. Acestea vor fi depozitate în locurile stabilte de comisia din centrul de examen.
De asemenea, candidaților le este interzis:
- să comunice între ei sau cu exteriorul;
- să copieze;
- să transmite materiale care permit copiatul;
- să schimbe ciorne între ei.
Calendar Bac 2024 - sesiunea de toamnă
- 8 - 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
- 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
- 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale - proba D
- 13 - 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
- 19 august 2024: Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
- 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
- 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
- 22 august 2024: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
- 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)
- 27 - 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
- 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale
Cele 3 condiții pentru a promova examenul de Bac 2024
Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea;
- să obţină minimum media 6 la probele scrise.