Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de grele au fost subiectele la Matematică de la BAC 2024. Profesor: ”Nicio cerință nu este dificilă. Un elev mediu ar trebui să le termine într-o oră”

A fost încă o zi cu emoții pentru absolvenții de liceu. Au susținut proba obligatorie a profilului la Matematică sau Istorie. Cel mai dificil subiect la Matematică ar fi fost al treilea, acolo unde elevii au avut de rezolvat două funcții.

”Nu putem să spunem că Bacalaureatul a fost un examen dificil”

Daniel Petriceanu, profesor de matematică la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, a analizat pentru Euronews România subiectele care au fost date anul acesta:

Subiectele nu au fost o surpriză. Ele au fost asemănătoare cu subiectele din anii precedenți. La profilul matematică-informatică, au apărut cerințe care au fost scoase în ultimii patru ani pentru că erau ultimele care se predau în liceu. Au fost cerințe legate de polinoame.

Nu au fost cerințe dificile. Le-am studiat noi în clasa a VIII-a, le aveam în programa clasei a VIII-a.

Nu putem să spunem că Bacalaureatul a fost un examen dificil.

Ar trebui să nu mai avem o standardizare atât de evidentă. Adică sunt foarte mulți copii care se pregătesc doar pentru acest examene care, din păcate, îi cam păcălește. În ce sens? Eu în momentul în care mă pregătesc pentru niște cerințe standard și doresc să merg la o facultate unde, poate că dau examen de admitere sau poate că nu dau examen de admitere, atunci mă pregătesc la un nivel destul de scăzut și nu voi face față în facultatea unde voi fi acceptat.

Nicio cerință nu este dificilă. Un elev excepțional le termină în 30 de minute. Un elev mediu ar trebui să le termine într-o oră și ceva, scriindu-le caligrafic. Iar un elev la nivel mai scăzut poate să ia o notă de 7 fără să se obosească deloc. Să nu iei acest examen este grav.

Ce structură au subiectele la Matematică la Bac 2024

Examenul la Matematică este structurat în trei părți. Fiecare parte valorează 30 de puncte și conține câte șase cerințe/exerciții.

Se acordă 10 puncte din oficiu.

În cadrul examenului național de bacalaureat Matematica are statut de disciplină obligatorie în funcție de filieră, profil și specializare. Astfel, programele de examen, ca și gradul de dificultate a subiectelor se diferenţiază, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea absolvite, în:

  • programa M_mate-info pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică;
  • programa M_şt-nat pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii;
  • programa M_tehnologic pentru filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale;
  • programa M_pedagogic pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţătoreducatoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE