Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bac 2024. Rezultatele finale se vor publica vineri. Peste jumătate din elevii promoției actuale nu au diplomă de Bacalaureat

Vineri se publică rezultatele finale de la examenul de bacalaureat. Dacă ne uităm la numărul de elevi din promoția curentă care au intrat în clasa I acum 12 ani și care au finalizat învățământul preuniversitar, vedem că peste o jumătate nu se regăsesc în cifrele comunicate de Ministerul Educației săptămâna aceasta. Înainte de rezolvarea contestațiilor, rata de promovare a fost de 76,4%, cea mai mare din ultimul deceniu, cu 3,6 procente peste cea de anul trecut. 

Prima sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta a fost promovată de aproape 100.000 de absolvenți de liceu, peste 95.000 fiind din promoția curentă. Asta înseamnă că mai puțin de jumătate dintre elevii care au intrat în clasa I în 2012 au luat examenul de Bacalaureat 12 ani mai târziu. 

Examenul de final de liceu nu este o evaluare standardizată care ne poate spune nivelul elevilor atunci când termină studiile preuniversitare, dar folosește pentru admiterea la mai multe facultăți. 

Ariana Dudună, absolventă de clasa a XII-a: ”Dacă ne uităm la bacalaureat ca o evaluare de sistem, eșuează în mod extraordinar la acest scop pentru că nu evaluează în mod eficient competențele elevilor. Dacă ne uităm la scopul examenului pentru admiterea în învățământul superior, vedem că din ce în ce mai multe universități folosesc bacalaureatul drept criteriu de departajare. Cred că majoritatea facultăților din România folosesc bacalaureatul în procent de peste 50% în admitere.” 

Cât de importantă este diploma de Bacalaureat pentru angajare

Angajatorii spun că diploma de bacalaureat este mai importantă decât licența și studiile postuniversitare pentru majoritatea joburilor din corporații.

Ana Călugăru, PR pentru o firmă de recrutare: Diploma de bac, da, este destul de importantă. Dacă diploma de licență sau diploma de studii postuniversitare nu mai sunt atât de importante și vedem joburi „white collar” așa cum se numesc, de gulere albe, din zona de birouri, unde sunt angajați fără absolut nicio problemă candidați care nu au studiile superioare terminate, dar au ceva experiență.” 

În schimb, opțiunile pentru cei care nu au nicio calificare sunt limitate. 

Ana Călugăru, PR pentru o firmă de recrutare: ”Pe zona de joburi care nu cer niciun fel de calificare, aici intră inclusiv cei care nu au diplomă de bacalaureat, în ultima lună și jumătate au fost postate undeva la 6.000 de joburi și am avut undeva la 50.000 de aplicări pentru ele. Sunt joburi de muncă fizică, joburi necalificate, joburi în care în puține cazuri pot câștiga mai mult de 4.500 de lei pe lună și asta în cazurile bune și în orașele mari.” 

Tinerii fără diplomă de bacalaureat pot urma, în schimb, cursurile unei postliceale, unde învață o meserie și unde pot studia pentru susținerea examenului maturității.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE