Parlamentarii caută veriga slabă din procesul de organizare a examenului de Bacalaureat. Reprezentanții Ministerului Educației au fost chemați la audieri în comisia pentru învățământ a Senatului, dar s-a prezent un singur om: secretarul de stat Florian Alexandru, președinte al Comisiei de bacalaureat din acest an. La finalul unei ore de audieri despre suspiciunile de fraudă de la BAC, senatorii au plecat cu mai multe întrebări decât lămuriri.
Procesul de elaborare al subiectelor
Regăsită în prima cerință de la proba de Limba Română a examenului de bacalaureat, locuțiunea ”de bună seamă” a stârnit controverse. După ce expresia a fost căutată în online cu multe ore înainte de examen, au apărut și multe semne de întrebare.
Ștefan Pălărie, senator USR: ”Nu ne putem permite această îndoială ca la nivel de minister, inspectorat sau chiar școli să existe o rețea de fake nota 10 a unor elevi care, fiind ajutați din spate, iau note pe care nu le merită.”
Senatorii din comisia pentru învățământ au căutat răspunsuri de la singurul reprezentant al Ministerului Educației prezent la apelul lor. Secretarul de stat Florian Lixandru a explicat întreg procesul, de la elaborarea celor șapte variante de subiecte până la momentul în care absolvenții de clasa a XII-a au început examenul.
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: ”Odată finalizate aceste șapte variante de subiecte, ele sunt încărcate pe un server securizat, monitorizat de STS, la care nu are acces decât administratorul de rețea și responsabilul de disciplină.”
Un sistem sigur, spune Ministerul Educației, însă căutările în online a sintagmei ”de bună seamă” indică o breșă. Și nu e fără precedent.
Radu Borza, reprezentant DexOnline.ro: ”Există o recurență a acestor fenomene. Din 2016 am descoperit întâmplător. Un coleg s-a mirat: sforțare, ce se întâmplă cu sforțare. Și-am descoperit că la ora 8 jumate, deci înainte de ora 9 au fost sute de căutări, în 2016.”
Eleva care a susținut examenul desculță
Senatorii din comisia pentru învățământ au cerut explicații reprezentantului Ministerului Educației și despre cazul elevei care a fost nevoită să susțină examenul desculță.
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: ”Mă refeream și la percheziția care s-a făcut asupra copiilor. Nu a fost nicio percheziție. Înțeleg că unii au fost descalificați. A fost o situație cu o elevă care avea o pereche de adidași de care atârnau niște mini cărticele și nu a fost percheziție și de bună voie a decis să se descalțe și să susțină examenul.”
În urma suspiciunilor de fraudă de anul acesta, ministrul Educației a cerut un audit din partea STS pentru a verifica gestionarea serverelor pe care sunt stocate subiectele.
Radu Borza, reprezentant DexOnline.ro: ”Nu credeți că STS-ul poate să facă prea multe. Limita e până se găsește cineva mai deștept decât cel care a securizat. Atenția comisiei s-a îndreptat și către profesorii care elaborează subiectele. Ei semnează un acord de confidențialitate și nu au voie să le divulge.”
Ștefan Pălărie, senator USR: ”Am mai pus o întrebare în nota acesta. Și anume: câți dintre acești elaboratori de subiecte de examene sunt și meditatori în privat de elevi, individual sau de grupuri. Nu am primit un răspuns.”
Ambrozie Irineu Darău, senator USR: ”Nu am primit niciun răspuns concludent nici despre ceea ce face ministerul foarte concret pentru a identifica orice breșă și pentru a o corecta.”
Soluția propusă de senatori
Senatorii au cerut ca pe viitor să se elaboreze mai multe variante de subiecte pentru a evita orice suspiciune că profesorii sunt cei care încalcă regulile.
Silvia Dinică, senator USR: ”Nu există nici măcar un gând de a modifica numărul de subiecte. Adică de ce să nu avem sute de subiecte posibile cu sute de variante amestecate în mod întâmplător astfel încât chiar și cei care fac subiectele să le fie imposibil să identifice o variantă.”
Radu Borza, reprezentant DexOnline.ro: ”Faptul că subiectele sunt alese din aprilie, deci există nenumărate momente în care se poate ajunge la ele.”
Comisia pentru Învățământ se va reuni încă o dată pe subiectul suspiciunilor de fraudă de la Bacalaureat, reuniune unde sunt așteptați și reprezentanți ai Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.