Ministerul Educației a trimis Corpul de Control la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală pentru a face verificări. Și asta după ce mai multe lucrări au fost anulate după o oră de la începerea Bacalaureatului la Limba română, pe motiv că un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor. Între timp, Inspectoratul Școlar București a făcut un prim raport. O anchetă a fost derulată și în cazul centrelor, de unde au fost făcute publice subiectele chiar în timpul examenului.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Am trimis deja, am semnat ieri ordinul de serviciu pentru ca Corpul de Control al Ministerului Educației să meargă să verifice ce se întâmplă acolo. Avem un prim raport din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care a analizat toate tipurile de lucrări anulate pentru a avea o imagine cât mai completă asupra a aceea ce s-a întâmplat acolo.”
Mai multe lucrări de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din București au fost anulate, luni, pentru că reprezentanții comisiei de examen au considerat că modul în care elevii au scris, la începutul lucrării, formularea ”Examen de Bacalaureat” reprezintă un semn pe foaia de examen.
Unele lucrări au fost anulate la începutul probei, în jurul orei 09:00. Altele, pe parcursul acesteia. Elevii indignați spun că asistă la un exces de zel din partea comisiei de examen și că le-a fost încălcat un drept. Copiii se plâng că, după această intervenție a comisiei, nu le-a mai rămas timp suficient să transcrie lucrarea la care au muncit timp de o oră și că, implicit, din acest motiv vor avea note mici.
Subiecte apărute în online, în timpul examenului
În mediul online au apărut mai multe speculații că au existat cazuri în care examenul de bacalaureat a fost fraudat și au apărut chiar și poze cu subiectele, în timp ce elevii susțineau examenul. Ministrul Educației dă asigurări că a identificat centrele în care au fost făcute pozele și că desfășoară investigații în acest sens.
Ligia Deca, ministrul Educației: ”Noi am identificat centrele din care subiectele au fost făcute publice, pentru că cele foi de examen au un watermark care menționează numărul centrului. În fiecare astfel de caz am făcut investigații prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen. În alte cazuri, înțeleg că Parchetul s-a sesizat într-un astfel caz.”
Ligia Deca a declarat că tinerii se folosesc de tehnologie pentru a frauda examenele și a menționat că va purta o discuție la nivelul instituțiilor statului pentru a elabora măsuri de prevenire a acestor tentative.
Ligia Deca, ministrul Educației: ”Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează în unele cazuri, din păcate afectând integritatea examenelor naționale. Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, situate eventual în nasture. E vorba despre căști, tot așa, la nivel microscopic și sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de comisii. În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații. Având în vedere avansul tehnologic este destul de greu de identificat. O să facem o discuție la nivelul instituțiilor statului să vedem cum putem pe viitor să prevenim astfel de lucruri.”