Profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” a rezolvat în direct subiectele la Limba și literatura română de la Bac 2023.
Rezolvarea subiectelor la Bac 2023, Limba și literatura română
”Dificultate medie, subiectele nu au fost grele, nici la Subiectul I, punctul B, nici la Subiectul I, punctul B., nici subiectul II. La subiectul al III-lea, cine îl considera pe Camil Petrescu, puteau opta pentru Liviu Rebreanu. Singura observație ar fi fost că Rebreanu s-a studiat în perioada pandamiei, dar au făcut recapitulări, așa că nu cred că există o problemă reală.
Camil Petrescu să nu uităm că el cocheta cu filosofia, deci consider că e mai ușor Rebreanu.
La subiectul I, unde au fost cinci întrebări. Întrebările 1, 2 și 3 nu cred că reprezentau o problemă, pentru că se refereau la text. La întrebarea 4, motivul călătoriei, textul era destul de explicit. La întrebarea 5, iar mi se pare că era destul de lejer să găsească răspunsul.
La Subiectul I, punctul B, nu cred că au fost probleme. Despre școală au fost multe teste, chiar și în testele de antrenamente de anul trecut. Nu cred că a fost o problemă în a alcătui textui. Trebuia respectată structura textului argumentativ și conectorii, cerințele la dezvoltarea argumentelor. Cu atenție sporită cred că ar fi putut să facă un text argumentativ destul de bine structurat.
La Subiectul II, poezia a fost mult mai accesibilă. Vlahuță este un poet accesibil. Dacă ar fi să ne referim la câteva idei principale: ideea poetică care este uneori dificil de formulat, erau figuri de stil ușor de recunoscut, aveau repetiția, inversiunea, figuri de stil chiar ușoare, epitete, personificări, comparații. Ideea: trecerea ireversibilă a timpului, nostalgia, părerea de rău. Trebuiau citite cu atenție și comentate figurile de stil. Personificarea, asocierea cu copacul, alegoria. Am putea spune că poezia nu era dificilă.”, a declarat profesoara Ecaterina Stanca.
Baremul de corectare la Bac 2023, Limba și literatura română
Profil uman:
Profil real:
Ce subiecte au fost la Bac 2023, Limba română
La Subiectul I (50 de puncte), textul la prima vedere a fost un fragment din ”Ion Creangă. Viața și opera”, de George Călinescu. La subiectul I, punctul B, elevilor li s-a cerut să argumenteze dacă oamenii ar trebui sau nu să își exprime recunoștința față de școlile care i-au format, scrie edupedu.ro.
La Subiectul al II-lea (10 puncte), elevilor li s-a cerut să comenteze, în minimum 50 de cuvinte, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice din poezia ”A mele visuri...”, de Alexandru Vlahuță.
La Subiectul al III-lea (30 de puncte) profilul real, cerința a fost ca elevii să realizeze un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.
Profil uman:
Profil real:
Calendar Bac 2023
Absolvenții de liceu au susținut, luni, prima probă a Evaluării Naționale 2023. Marți, candidații vor susține proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, iar miercuri pe cea la alegere în funcție de profil.
Primele rezultate la Evaluarea Națională 2023 se vor afișa pe 3 iulie, iar contestațiile se pot depune în aceeași zi.
Rezultatele finale la Bac 2023, după contestații, se vor publica pe 7 iulie.
Condițiile pentru a promova examenul de bacalaureat
Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea;
- să obţină minimum media 6 la probele scrise.