Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astăzi e Ziua internațională a pisicii. Pic și Poc, invitați speciali în studioul Euronews România

Ziua internaţională a pisicii este sărbătorită în fiecare an la 8 august. Potrivit studiilor, românii sunt cel mai mari iubitori de pisici din Europa. Grațioase, agile și curioase, felinele ne fac viața mai frumoasă și pot fi adevărați terapeuți când suntem supărați sau stresați.

De ziua lor, Pic și Poc- doi pui din rasa British shorthair, au cucerit platoul Euronews la „Bună dimineața, România”.

Adrian Dragotă, președintele Federației Feline Române: ”Ei sunt Pic și Poc. El este Pic pentru că este pictat, iar el este Poc, fratele lui, pentru că mai răstoarnă lucruri de pe masă.

Pentru pisici se pare că a fost inventat Internetul pentru că l-au cucerit cu totul. S-ar putea să existe o legătură mult mai veche întrucât s-au văzut și alte primate care manifestă reacții emoționale pozitive când văd pui de pisică și îi mângăie. Probabil așa a fost prima apropiere acum vreo 14.000 de ani spre ele.

Astăzi ne-au cucerit cu totul, în ciuda faptului că nu sunt animale care să înțeleagă rangurile sociale precum sunt câinii și să ne asculte. Din acest motiv, par așa de independente”.

Pisicile ar trebui considerate parte a familiei. ”Conform legislației române, animalele de companie sunt doar bunuri”

Adrian Dragotă, președintele Federației Feline Române: ”Din păcate, în ciuda drăgălășeniei lor, de multe ori poate fi considerată ca nepotrivită. Poate a zgâriat ceva din greșeală sau lasă păr. O pisică are păr și acest păr se pierde, din păcate, dar trebuie să conștientizeze că ei sunt membri ai familiei.

Conform legislației române, animalele de companie sunt doar bunuri, dar poate se va schimba ceva. Poate vom reuși să schimbăm ceva și să-l încadrăm la membri ai familiei.”

Cum ajung pisicile să se simtă în siguranță într-o casă

Adrian Dragotă, președintele Federației Feline Române: ”Casa devine a lor. Ele își impregnează atunci când se freacă cu obrăjiorii, cu tot corpul, impregnează casa cu un feromon al lor, mirosul propriu. Din acest motiv, abia după, dacă este o pisică care a venit nou în casă, de abia după ce a impregnat toți pereții sau chiar și pe noi cu mirosul la nivelul picioarelor, abia atunci începe să-i fie spațiul familiar și să se simtă în siguranță.

Cel albastru, Poc, a început să-și facă studioul un spațiu familiar. Se freacă de pereții studioului ca să revină altă dată și să se simtă în siguranță.”

Motivul pentru care pisicile în trei culori sunt doar femele

Adrian Dragotă, președintele Federației Feline Române: ”Pic și Poc sunt doi puiuți de British. Cel gri este culoarea oficială albastru. Acesta este albastru cu alb. Se numește bicolor, pentru că dacă o pisică albă și o pisică albastră-gri fac pui, nu o să iasă pui cu alb. Unii o iasă albi, alții o să iasă albaștri.

Pentru a ieși împreună cu alb, trebuie să aibă această genă de bicolor.

Acelea care sunt tricolor, de exemplu, sunt doar femele. Genetica nu poate să le facă masculi. Mai sunt cazuri rare în care sunt masculi, dar sunt sterili”.

Recomandări pentru cine vrea să adopte o pisică

Adrian Dragotă, președintele Federației Feline Române: ”În general, să încerce să ia o pisică dintr-o sursă sigură. Și dacă vorbim despre pisicile din stradă, e bine să ia de la asociațiile care salvează aceste animale și le oferă spre adopție. Dacă doresc o pisică de rasă, e bine să ia de la crescători, pentru că Internetul, din păcate, e plin de cazuri de pisici care, în absența unei simple vaccinări, ajung ulterior să decedeze”.

În perioada 28-29 septembrie, la Romexpo va fi organizată o expoziție sud-europeană de pisici, unde pot fi admirate o multitudine de rase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE