Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apa a fost rece, nisipul neplăcut și a și plouat. Ce motive invocă turiștii pentru a-și primi înapoi banii de vacanță

Marea e prea rece, nisipul nu este destul de fin, ciorba nu are gust sau este înnorat afară. Sunt doar câteva dintre motivele pe care le invocă turiștii aflați în vacanță la mare atunci când nu sunt mulțumiți și vor să plece acasă. Găsesc tot felul de motive pentru a-și primi înapoi banii dați pe cazare, după cum spun hotelierii, în speranța că astfel vor putea reveni la plajă în zilele cu vreme bună. Însă rare sunt împrejurările în care au câștig de cauză.

Motivele invocate de turiști pentru a-și primi banii înapoi

Cele mai multe reclamații apar, spun hotelierii, în zilele ploioase. Plictisiți și supărați că nu se pot bucura de mare și de soare, turiștii aflați în vcanță încearcă să își recupereze banii plătiți pe cazare.

Iolanda Nanu, hotelier: "Mai sunt și alte motivații: apa este foarte rece, are alge sau meduze. Sunt tot feul de motivații. Încercăm să-i înțelegem într-un fel, pentru că, dacă vremea nu e prielnică, activități prea multe pe litoral nu au de făcut. Dar în același timp, ne și încurcă, pentru că, în funcție de data lor de plecare, ne angajăm în alte rezervări și suntem și noi puțin dați peste cap."

Hotelierii se plâng că mulți dintre cei care optează pentru plata la finalul vacanței își scurtează brusc sejurul exact în zilele cu nori, vânt sau ploaie.

Sebastian Puznava, manager hotel: "Zilele trecute, când a plouat, erau foarte supărați că nu e soare pe cer și voiau să plece acasă. În alte zile au găsit motiv că e prea cald și nu puteau sta pe plajă toată ziua, invocau faptul că marea e prea 'udă', nisipul e prea mult, fel de fel de motive."

Turiștii recunosc că planificarea vacanței se face de cele mai multe ori cu luni de zile înainte, atunci când prognoza nu este încă stabilită, așa că vremea frumoasă ține mai mult de noroc.

Reporter: "Care a fost cea mai proastă perioadă pe care ați avut-o la mare?"

Turistă: "Anul trecut a fost vremea cam urâtă tot timpul, a fost numai vreme urâtă ploaie, apă rece, 15 grade"

Reporter: "Și ce ați făcut?"

Turistă: "Ne-am plimbat"

Turist: "Ne-au uitat și pe meteo, normal, dar vacanța am luat-o din martie și din martie nu poți să știi exact cum va fi."

Turist: "Noi ne-am planificat de vreo trei luni, am luat bilet. Asta este, sperăm să prindem vreme frumoasă de acum, pentru copil."

Pentru agenții de turism, cererile pentru returnarea banilor în caz de vreme rea sunt deja o obișnuință.

Ștefan Necula, agent turism: "Trebuie să știe că aceste ploi, vara, în general, pe litoral, sunt de foarte scurtă durată și zilele se modifică imediat, temperaturile se modifică imediat, revin la cele ridicate. Și zilele acestea, vremea, pe litoral, au fost câteva ore ploiase dar soarele a revenit pe plajă."

Singurele motive pentru care banii plătiți pe vacanță se returnează sunt acelea în care există asigurare storno pentru sejur, în caz de boală, accident sau deces, ori atunci când camera rezervată nu este disponibilă la hotel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE