Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, la Roma. Zeci de mii de credincioși și numeroși lideri mondiali au asistat la ceremonia solemnă de la Bazilica Sfântul Petru. Papa Francisc este înmormântat în afara Vaticanului, la Basilica Santa Maria Maggiore, conform dorinței sale.
Credincioșii au avut la dispoziție trei zile pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei Francisc, de miercuri, până vineri, la Bazilica Sfântul Petru, acolo unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al suveranului pontif.
Funeraliile Papei s-au încheiat. Sicriul, transportat la Basilica di Santa Maria Maggiore din Roma,
Funeraliile Papei Francisc s-au încheiat. Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut, încheind slujba după 2 ore și 10 minute.
Sicriul Papei Francisc va fi acum transportat peste râul Tibru la Basilica di Santa Maria Maggiore din Roma, unde clopotele au sunat, de asemenea, înainte de sosirea trupului pontifului.
Sicriul a fost readus în Bazilica Sfântul Petru, urmează cortegiul funerar
Clopotele de doliu ale Bazilicii Sfântul Petru răsună în semn de rămas-bun pentru Papa Francisc.
Sicriul Papei Francisc a fost readus în interiorul Bazilicii Sfântul Petru, după încheierea slujbei de înmormântare. În scurt timp va începe cortegiul funerar.
Automobilul papal, purtând sicriul, va părăsi Vaticanul prin poarta Perugino, va ajunge la Galeria Pasa, va traversa podul și Corso Vittorio Emanuele până în Piazza Venezia, va continua pe Via dei Fori Imperiali, va urca pe Via Labicana, apoi va vira pe Via Merulana, pentru a ajunge la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde va avea loc înmormântarea.
Cardinalul Re: „Papa Francisc a atins mințile și inimile”
Plebiscitul de manifestări de afecțiune și participare pe care l-am văzut în aceste zile, după trecerea sa din această lume la viața veșnică, ne arată cât de profund a reușit intensul pontificat al Papei Francisc să atingă mințile și inimile oamenilor.
Așa a spus cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, în omilia de la slujba de înmormântare a Papei Francisc.
„Ultima imagine a sa, care va rămâne mereu în ochii și în inimile noastre, este cea de duminica trecută, de Sărbătoarea Paștelui: în ciuda problemelor grave de sănătate, a dorit să ne ofere binecuvântarea de la balconul Bazilicii Sfântul Petru și apoi a coborât în Piață, pentru a-i saluta din papamobilul decapotabil pe toți cei adunați la Sfânta Liturghie de Paști. Prin rugăciunea noastră dorim acum să încredințăm sufletul iubitului Pontif lui Dumnezeu, pentru ca El să-i dăruiască fericirea veșnică în orizontul luminos și glorios al iubirii Sale infinite.”, a continuat el.
Cardinalul Re a adăugat: „În ciuda fragilității și suferinței din ultimele sale zile, Papa Francisc a ales să meargă pe calea dăruirii până în ultima clipă a vieții sale pământești. A urmat exemplul Domnului său, Bunul Păstor, care și-a iubit oile până la a-și da viața pentru ele.”
Cine este cardinalul Giovanni Battista Re, care oficiază înmormântarea
Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardianlilor, în vârstă de 91 de ani, oficiază funeraliile Papei Francisc.
Este de 68 de ani preot, episcop de 37 și cardinal de 24. Cinci ani în slujba diecezei din Brescia, opt ani în diplomația pontificală și 54 de ani în cadrul Curiei de la Vatican. Biografia cardinalului Giovanni Battista Re poate fi rezumată în aceste cifre impresionante.
Dacă adăugăm și faptul că are 91 de ani – fiind născut la Borno, pe 30 ianuarie 1934 –, atunci tabloul numeric al vieții cardinalului Re este complet. În următoarele două săptămâni, el va fi una dintre cele mai vizibile personalități ale Curiei romane, în calitate de Decan al Colegiului Cardinalilor.
Sicriul Papei Francisc a fost scos din Bazilica Sfântul Petru
Sicriul de lemn al Papei Francisc a fost adus sâmbătă în Piața Sfântul Petru. Aplauze au răsunat atunci când sicriul de lemn, pe care a fost depusă o cruce mare, a fost scos din Bazilica Sfântul Petru și adus în piață de mai multe persoane care purtau mănuși albe și costume negre.
Clopotele au bătut în timp ce ultimii lideri din peste 150 de țări își ocupau locurile.
Aproximativ 140.000 de oameni în afara pieței Sf. Petru
În Piața Sf. Petru sunt 40 de mii de oameni. Pe străzile din jur, inclusiv Via della Conciliazione, sunt încă o sută de mii de credincioși cărora nu li se va permite accesul în piață.
”Cu aproximativ o oră înainte de începerea ceremoniei, Piața Sf. Petru este aproape de a se umple până la capacitatea sa de 40.000. Se estimează că 140.000 de oameni sunt deja prezenți în Via Conciliazione și de-a lungul rutelor de aflux. Treizeci și una de delegații au intrat deja în Vatican.”
Sicriul Papei Francisc vegheat de călugărițe
Sicriul Papei Francisc se află în Bazilica Sf. Petru, supravegheat de călugărițe care se roagă. Acestea așteaptă transferul în Piața Sf. Petru pentru înmormântarea, care va începe la ora 10 a.m., ora locală a Italiei.
Liderii mondiali sosesc la Vatican
Liderii mondiali sosesc la Vatican pentru funeraliile Papei Francisc. Printre aceștia, președintele SUA Donald Trump, fostul președinte american Joe Biden, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său
Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara.
Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului său, printre care se află și medalia călătoriei apostolice pe care papa Francisc a efectuat-o în România, informează Vatican News, preluat de Agerpres.
După cântarea imnului „Benedictus” și îndemnul de a se ruga cu toții în tăcere, s-a rostit o ultimă rugăciune de rămas bun. Maestrul de ceremonii pontificale a pus apoi un văl de mătase albă pe chipul papei, după care a stropit trupul neînsuflețit cu apă sfințită. S-a pus apoi în sicriu o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului lui Francisc și tubul sigilat cu pergamentul «Rogitus».
A fost pus apoi capacul peste sicriul de zinc, deasupra căruia se află stema pontifului răposat și o plăcuță pe care sunt înscrise numele papei, durata vieții și a slujirii sale ca Succesor al lui Petru. Sicriul de zinc a fost sudat, apoi au fost puse mai multe sigilii. La final a fost închis sicriul de lemn. Deasupra capacului se află crucea și stema pontifului.
Programul funeraliilor Papei Francisc
Liturghia pentru Papa Francisc, procesiunea funerară pe străzi și înmormântarea în Bazilica Santa Maria Maggiore vor avea loc sâmbătă la Vatican și la Roma. Ceremoniile combinate vor dura câteva ore. dpa prezintă programul provizoriu, precizând că orele sunt locale și aproximative.
- 9:00 (10:00, ora României): Sosirea cardinalilor la Bazilica Sfântul Petru
- 9:30 (10:30, ora României): Sosirea oaspeților de stat la Bazilica Sfântul Petru
- 10:00 (11:00, ora României): Începe Sfânta Liturghie oficiată de Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor
- 11:45 (12:45, ora României): Sfârșitul serviciului funerar
- 13:00 (14:00, ora României): Plecarea cortegiului funerar cu sicriul, oaspeții de stat părăsesc Vaticanul
- 13:00-14:30 (14:00-15:30, ora României): Călătorie prin centrul orașului la pas, pe lângă situri antice precum Colosseum și Forumul Roman
- 14:30 (15:30, ora României)Sosire la Bazilica Santa Maria Maggiore
- 15:00 (16:00, ora României): Înmormântarea, fără accesul publicului sau vizionare
Măsuri de securitate fără precedent pentru funeraliile Papei Francisc
Autoritățile italiene au luat măsuri de securitate fără precedent pentru funeraliile Papei Francisc. Vor fi mobilizați mii de polițiști, sprijiniți de întăriri venite din mai multe regiuni ale țării. La acest dispozitiv se adaugă serviciile de securitate ale celor 130 de delegații străine participante.
Întreaga zonă din jurul Vaticanului, precum și traseul procesiunii funerare, vor beneficia de un dispozitiv de securitate complex, care va acoperi posibile amenințări aeriene, terestre și maritime: o navă de război a Marinei va patrula în apropierea capitalei, avioane Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene vor survola zona, iar radare și sisteme anti-drone vor asigura monitorizarea permanentă.
În cazul detectării unor aeronave neautorizate, vor fi folosite dispozitive inovatoare capabile să perturbe comunicațiile acestora, relatează euronews.com.
Flux neîncetat de credincioși
Cu mai puțin de două ore înainte de începerea înmormântării Papei Francisc în Piața Sf. Petru, afluxul de credincioși continuă fără încetare. Pe Via della Conciliazione se îndreaptă spre piață două aripi de oameni, călugărițe, preoți, cercetași, credincioși veniți din toate colțurile lumii, dovadă fiind steagurile pe care le poartă cu ei, Brazilia, Albania, Spania, Argentina. „Ca și Papa, și noi venim de la capătul lumii”, spune o argentiniană. Mii de credincioși au trecut deja în această dimineață prin porțile de acces în zona cu detectoare de metale unde polițiștii verifică rucsacuri și genți.
De asemenea, au oferit asistență numeroșii voluntari angajați de-a lungul traseului. Patru ecrane gigantice au fost instalate de-a lungul Via della Conciliazione și alte două în Piazza Pia, pentru a permite tuturor să urmărească înmormântarea Papei Francisc.
Mașina care va transporta sicriul este un fost Papamobil folosit într-o călătorie în Est
Papa își va face ultima „călătorie” pământească la bordul unui papamobil. Pentru cortegiul funerar de la Sf. Petru la Santa Maria Maggiore, după înmormântare, a fost reamenajat un papamobil pe care Papa îl folosise într-o călătorie în Est.
A fost soluția să aibă un vehicul deschis și să permită tuturor să vadă sicriul Papei trecând pe străzile Romei la sfârșitul înmormântării.
40 de delegații ecumenice și de credință mondială prezente la înmormântarea Papei Francisc
Patruzeci de delegații ale reprezentanților ecumenici și ale religiilor mondiale vor participa în această dimineață la ora 10:00 în Piața Sf. Petru la înmormântarea Papei Francisc.
Pe lista reprezentanților altor religii creștine se numără Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, a cărei delegație va fi condusă de Patriarhul Bartolomeu, prieten frăț al Papei Francisc pe tot parcursul pontificatului său.
Apoi vor fi Patriarhia greco-ortodoxă a Alexandriei, Patriarhia greco-ortodoxă a Antiohiei și a întregului Orient și Patriarhia greco-ortodoxă a Ierusalimului. Patriarhia Moscovei va fi reprezentată de Mitropolitul Antony de Volokolamsk, șeful Departamentului pentru Relații Externe Bisericești.
Altele vor fi Patriarhia Sârbă, cele din România, Bulgaria, Georgia, Biserica Ortodoxă a Ciprului, cele din Grecia, Albania (cu Arhiepiscopul de Tirana Joan), Țările Cehe și Slovacia (cu Mitropolitul Rastislav). Și iarăși: Arhiepiscopia Ohridei, Biserica Ortodoxă din America, Patriarhia Ortodoxă Coptă a Alexandriei, Patriarhia Ortodoxă Siriacă a Antiohiei (cu Patriarhul Ignatie Afrem al II-lea), Biserica Apostolică Armenească (cu Catolicosul Tuturor Armenilor Karenin II), Biserica Armenească Apostolică Cilico-Calicoramul II Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo și Biserica Eritreană Tewahedo, Biserica Ortodoxă Siro-Malankara, Biserica Asiriană a Răsăritului (cu Patriarhul Mar Awa al II-lea).
De asemenea, au fost prezente Comuniunea Anglicană, Conferința Episcopilor Vechi Catolici Internaționali, Federația Mondială Luterană, Comuniunea Mondială a Bisericilor Reformate, Consiliul Metodist Mondial, Biserica Valdensă (cu moderatorul Alessandra Trotta), Alianța Mondială Baptistă, Alianța Evanghelică Mondială, Consiliul Ecumenic al Bisericii (cu Secretarul Forumul Creștin Salvation) În ceea ce privește celelalte religii ale lumii, în Piața Sf. Petru vor fi reprezentați budiști, hinduși, sikh, zoroastrieni și jainisti.
Mormântul Papei Francisc, omagiu adus bunicilor
Una dintre ultimele dorințe ale Papei Francisc este un omagiu discret adus bunicilor săi. Regretatul suveran pontif a lăsat vorbă ca mormântul său să fie făcut din materiale aduse din provincia Liguria. De aici au emigrat înaintașii săi în Argentina.
Mormântul Papei Francisc va fi în armonie cu stilul său plin de simplitate. Francisc nu și-a dorit podoabe și ornamente.
El a lăsat scris că vrea ca mormântul să fie făcut din marmură adusă din provincia bunicilor săi, Liguria, regiune situată în nord-vestul Italiei.
Pe mormântul de la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma va fi inscripționat doar ”Franciscus”, nume însoțit de o reproducere a crucii pectorale a Papei.
Mormântul este amplasat lângă altarul Sfântului Francisc, într-una din nișele laterale ale naosului.
Dorința Papei Francisc ca acesta să fie realizat din materiale aduse din locul de origine al bunicilor și străbunicilor săi i-a surprins pe localnicii din orășelul Cogorno, tocmai pentru că regretatul suveran a ținut mereu să fie foarte discret în ce privește relațiile sale de familie.
Bunicii au avut o cafenea la Torino, dar au emigat la Buenos Aires pentru a se alătura restului familiei. Erau vremuri grele, când italienii își părăseau țara în masă.
Deși născut în Argentina, Francisc s-a simțit atașat de locurile natale ale înaintașilor, acolo unde avea încă rude.
Traseul cortegiului funerar
Cortegiul funerar va parcurge un traseu de 5,4 kilometri. Sicriul va pleca din Bazilica Sfântul Petru, apoi va merge la Via della Conciliazione, va traversa Via Nazionale, va ajunge astfel în centrul Romei, la Piața Veneția, după care cortegiul va urca pe Victorie Emanuele și în cele din urmă, va ajunge la Bazilica Santa Maria Maggiore, acolo unde va fi înmormântat Papa Francisc.
Papa Francisc a simplificat ritualul funerar
Papa Francisc a revizuit anul trecut diverse ritualuri, simplificând ritualurile funerare pentru a sublinia rolul său de simplu episcop și permițând înmormântarea în afara Vaticanului, în conformitate cu dorințele sale.
În testamentul Papei Francisc, semnat în data de 29 iunie 2022 și publicat de Vatican după moartea sa, Suveranul Pontif și-a exprimat dorința de a fi înhumat în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, unde obișnuia să meargă să se roage la începutul și sfârșitul oricărei călătorii apostolice.
Papa a cerut ca mormântul său să fie simplu, direct în pământ, iar pe el să fie înscris un singur cuvânt: Franciscus. Planurile sale nu respectă tradițiile. Conform dorinței sale, va fi înmormântat în afara Vaticanului, fără fastul și ceremoniile obișnuite.
Numeroși lideri mondiali vor participa la funeraliile Papei Francisc
Zeci de mii de credincioși sunt așteptați, sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. La ceremonie vor fi prezenți și numeroși lideri mondiali, șefi de stat, șefi de guverne, monarhi. Din partea României, președintele interimar Ili Bolojan va fi prezent la Vatican.
Cel puțin 130 de delegații străine vor fi prezente. Printre liderii mondiali care vor fi la Roma se numără președintele american Donald Trump și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Ce urmează după înmormântarea Papei Francisc. Când va fi organizat conclavul
După înmormântare, vor fi nouă zile de doliu oficial, cunoscute sub numele de „novendiali”.
În această perioadă, cardinalii sosesc la Roma pentru a participa la un conclav în vederea alegerii următorului papă. Pentru a da timp tuturor să se adune, conclavul trebuie să înceapă la 15-20 de zile după declararea „sede vacante” - un termen latin care înseamnă că scaunul este vacant -, deși poate începe mai devreme dacă cardinalii sunt de acord.
Data conclavului va fi anunțată după funeraliile de sâmbătă.
Conclavul ste un ritual secret de votare în Capela Sixtină pentru a alege un nou papă.
Există 135 de cardinali sub 80 de ani eligibili pentru a vota în conclav, iar noul pontif va proveni probabil din rândurile lor.
Denumirea de „conclav” provine din cuvintele latine „cum clave” (traducere: „cu o cheie”), și se referă la momentul din secolul al XIII-lea (anul 1241), când cardinalii au fost închiși într-un palat până la finalizarea procesului de alegere a următorului papă.
Conclavul trebuie să înceapă la cel mult 20 de zile după moartea sau demisia unui papă, iar cadrinalii care votează sunt izolați de toți cei din afară pe toată durata procesului de alegere.
Cardinalii vor vota în sesiuni secrete, iar buletinele de vot vor fi arse într-o sobă specială după fiecare sesiune.
Fumul negru va indica faptul că niciun papă nu a fost ales, în timp ce fumul alb va indica faptul că a fost ales următorul șef al Bisericii Catolice.
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște
Papa Francisc a murit în dimineața zilei de luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la reședința sa de la Vatican, Casa Santa Marta, din cauza unui accident vascular cerebral.
Anunțul decesului Papei Francisc a fost făcut de cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
Cardinalul Kevin Farrell: „Dragi frați și surori, cu profundă tristețe, sunt nevoit să anunț moartea Sfântului nostru Părinte, Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, episcopul Romei, Papa Francisc s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați.”
În ultimele luni, Suveranul Pontif se confruntase cu mai multe probleme de sănătate, de natură respiratorie.
Decesul Suveranului Pontif pune în mișcare un proces lung și meticulos care include o serie de proceduri clare și obiceuri vechi de sute de ani.
Perioada dintre moartea Papei și alegerea succesorului său se numește interregnum. În acest timp Biserica Catolică răspândește lumii moartea Papei, fiind o procedură lungă și plină de simbolism.
Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție, numită sede vacante, adică „scaunul este vacant”, timp în care conducerea Bisericii este predată temporar Colegiului Cardinalilor, cu toate că ei nu pot lua decizii majore până când nu este ales un nou Papă.