Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți începi ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Drumurile noastre depășite. INS: Aproape 40% dintre ele au durata de serviciu depășită

  • România este țara contrastelor din punct de vedere al infrastructurii rutiere. În vreme ce numărul de kilometri de autostradă este în creștere, drumurile naționale, judetene sau comunale ocupă în continuare un număr important de kilometri.
  • Nici drumurile asfaltate nu sunt mai bine. Multe dintre ele au ieșit din garanție.
  • Cristi Popa, jurnalist Euronews România: „Pare cumva incredibil, dar în România, unde sunt așteptări uriașe în ceea ce privește kilometrii de autostradă și drumuri expres, nu mai puțin de 114 kilometri de Drumuri Naționale sunt drumuri naționale pietruite. Dacă este să ne uităm mai departe, la drumurile comunale, constatăm că doar nouă mii de kilometri sunt modernizați.”

Citește mai mult despre starea drumurilor din România.

Zelenski îl contrazice pe Trump: Crimeea aparține Ucrainei

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat vineri că el consideră Crimeea aparținând Ucrainei, chiar dacă peninsula a fost anexată de Rusia în 2014, subliniind că poziția Kievului pe acest subiect rămâne 'neschimbată' în pofida presiunilor americane, relatează AFP.
  • 'Poziția noastră rămâne neschimbată, toate teritoriile ocupate temporar aparțin Ucrainei', a declarat Volodimir Zelenski, în timp ce recunoașterea Crimeei ca fiind a Rusiei figurează, potrivit media, în planul american în vederea unei încetări a ostilităților.
  • În același timp, președintele ucrainean a afirmat că Ucraina este gata să discute despre orice probleme teritoriale numai după ce Rusia va înceta complet și necondiționat focul, potrivit agenției de presă Unian.

Citește mai mult despre conversația dintre Zelenski și Trump.

DOCUMENTAR Europa la război, lecțiile istoriei. România în fața Rusiei

  • Discuțiile din ultimele săptămâni privind un acord pentru pace în Ucraina aduc aminte de alte situații din istoria recentă când marile puteri au decis soarta unor generații.
  • De aceea, un acord discutat și agreat împreună cu Ucraina și cu restul Europei este esențial pentru a nu repeta istoria catastrofală a secolului XX, avertizează experții. În anii următori vom vedea și o puternică reînarmare a Europei. Este pentru prima dată în peste 30 de ani când bătrânul continent va trebui să se mobilizeze în afara umbrelei militare protectoare a Statelor Unite.
  • Resursele economice le avem, doar voința și decizia politică să fie suficient de rapide astfel încât să putem face față unui posibil atac rusesc în anii ce urmează.

Citește mai mult despre relația dintre Europa și Ucraina.

FMI: Taxele vamale americane vor afecta în Europa mai puternic țările din Est

  • Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că impactul taxelor vamale americane asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, iar țările est-europene vor fi mai puternic afectate ca urmare a dependenței lor majore față de industria prelucrătoare, relatează agenția EFE.
  • Directorul departamentului european al FMI, Alfred Kammer, a indicat vineri la o conferință de presă că războiul comercial va conduce la 'reducere semnificativă' a creșterii economice în UE și care este estimată de FMI la 1,2% în acest an și la 1,5% în 2026, prognoze revizuite în scădere față de cele comunicate în octombrie.
  • Totuși, volumul semnificativ de investiții preconizate pentru infrastructură și apărare, în special în Germania, va ajuta la compensarea efectelor taxelor vamale.

Citește mai mult despre cum vor afecta taxele americane Europa

Trump i-ar fi sugerat lui Viktor Orban ca Ungaria să iasă din UE, afirmă premierul ungar

  • Premierul ungar Viktor Orban a asigurat vineri că nu are nicio intenție să-și scoată țara din UE, ci dorește să o transforme pe aceasta din urmă împreună cu alți politicieni conservatori pentru a fi 'din nou ce a fost' odinioară.
  • Declarația a venit după ce premierul liberal polonez Donald Tusk a susținut că șeful guvernului de la Budapesta ar dori ieșirea Ungariei din UE.
  • Asta mai ales în urma unei afirmații în care Orban a mărturisit că a primit încurajări în acest sens din partea președintelui american Donald Trump, relatează agenția EFE.

Citește mai mult despre discuțiile dintre Trump și Viktor Orban.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE