Boicotarea supermarketurilor, cerută de Călin Georgescu, pe motiv că nu promovează suficient produsele românești, a fost sortită eșecului. Cumpărătorii spun că importante sunt prețul produsului și calitatea, indiferent de proveniență. De altfel, chiar inițiatorul boicotului a mers la cumpărături îmbrăcat cu haine cumpărate din afară.
Boicotul supermarketurilor, fără efect
În ziua boicotului supermarketurilor, românii și-au continuat nestingheriți cumpărăturile în centrele comerciale.
Ati auzit de boicotul..?
Am auzit, e o mizerie, o porcărie, nu, nu...
Reporter: De ce?
Eu vin singur și cumpăr, nu mă iau eu după ce spune dl Georgescu.
Nu vedeți că i-a mințit, i-a mintit pe toți? Tot ce vreți, găsiți aici. Și românești, și din-afară. De peste tot.
După mai mulți ani de inflație, în care puterea de cumpărare a fost afectată, prețul este criteriul principal în alegerea unui produs, mai ales pentru vârstnici.
E vorba de preț. Și dacă vine din Ungaria carnea, pe mine nu mă deranjează, că eu știu să o gătesc de pe timpul lui Ceaușescu. Am învățat să fac bici din orice.
Reporter: Ce primează pentru dvs, prețul sau țara de proveniență?
Calitatea. În primul rând, mă uit la calitate. Și dacă este din... I don't know, China, Japonia, o să cumpăr din acea țară.
Din cealaltă tabără, susținătorii boicotului se declară consumatori fideli ai produselor fabricate în România.
Mă uit după produse românești, compar prețurile, calitatea.
Reporter: Deci, cumpărați produse românești chiar dacă sunt mai scumpe.
Exact.
Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews: Boicotul blocului ultranaționalist din România este o replică a unei mișcări care a apărut deja în mai multe state europene. Trendul a început în Croația, acolo unde cetățenii au început să protesteze față de preturile mari din supermarketuri în luna ianuarie, iar modelul a fost preluat de mai multe țări balcanice.
Reporter: Susțineți boicotul inițiat de Călin Georgescu?
Cum să nu?! Le dă posiblitatea și celor cu puțini bani să trăiască.
Evoluția importurilor agroalimentare. De ce boicotul i-ar afecta tocmai pe producătorii români
Cifrele oficiale nu sunt, însă, în favoarea celor care spun că aleg exclusiv produse locale. Anul trecut, România a cumpărat de peste hotare alimente de 11,4 miliarde de euro, valoare cu 5,1% mai mare față de 2023.
Realitatea este că producția locală nu poate acoperi cererea de alimente. De exemplu, importăm 80% din necesarul de carne de porc și 50% din necesarul de lactate. Practic, importăm... de nevoie.
Specialiștii explică unde ar ajunge țara noastră în lipsa acestor produse cumpărate din alte țări.
Cristian Păun, profesor de economie: „Imediat, dacă am aplica planul lui Georgescu, am intra în penurie și am intra poate în triplarea, dacă nu chiar și mai mult, a cărnii de porc. Ar deveni o raritate. Și nu este cazul doar al cărnii de porc. Deci, România este dependentă în momentul de față de piețe de import.”
Mai mult, boicotul i-ar afecta tocmai pe producătorii români, în favoarea cărora se declară fostul candidat la președinție, a spus ministrul Agriculturii, printr-o reacție dură.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Înseamnă falimentul foarte multor procesatori și fermieri români. Dacă vorbim de politică, eu îi rog pe toți să dea jos labele de pe fermierii și de pe procesatorii români.”
Dacă e vorba de un boicot, atunci să fie unul care să combată scumpirile la raft, spune premierul Marcel Ciolacu, care pledează pentru stabilirea unui adaos comercial unic pe toată linia de producție și desfacere a alimentelor. Ciolacu s-a filmat pe TikTok în timp ce scoate cumpărăturile de la supermarket, de unde a cumpărat doar produse românești.
Marcel Ciolacu, premierul României: Ce am găsit la supermarket. Am luat, o dată, jumări boierești, nu am probleme cu colesterolul, deci, îmi permit jumările, lapte cu caimac și celebrul chefir de capră. Nu am putut să nu cumpăr cârnați de Pleșcoi, de la Buzău.”
În căutarea soluțiilor, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a propus și o alternativă pentru a da o mână de ajutor producătorilor și produselor românești: piețele volante.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Aici trebuie să lucrăm, aici cred că este fondul problemei, nu să boicotăm sau să ne aflăm în asemenea jocuri care nu pot să facă altceva decât să ducă la pierderea de locuri de muncă în România.”
Călin Georgescu a fost filmat, alături de soție, într-o piață din București
Inițiatorul boicotului, Călin Georgescu, pare, însă, departe de principiile pe care le declară răspicat.
Georgescu a fost filmat, alături de soție, într-o piață din Capitală, unde a ajuns într-o mașină de provenință străină și purtând haine de import. Mai exact, o geacă produsă în Germania, cu un preț de 339 de euro. Și doamna Georgescu s-a asortat cu o astfel de ținută, atunci când și-a însoțit soțul.