Nu doar oamenii suferă de anxietate sau depresie, ci și animalele. Cei care pleacă în vacanță și își lasă patrupedele în grija altcuiva, ar trebui să știe că și patrupedele pot suferi de anxietate de separare. Experții recomandă stăpânilor să le lase o haină cu mirosul lor pentru a face perioada mai ușoară.
Cum percep animalele despărțirea?
Olivia este Labrador și are doi ani și jumătate. Georgiana, stăpâna ei, a fost în mai multe deplasări și vacanțe anul acesta și s-a asigurat de fiecare dată că o lasă pe mâini bune.
Georgiana Zanfir, stăpâna Oliviei: ”Pe Olivia am lăsat-o la curte, i-am găsit un prieten de joacă, dar chiar și așa nu a fost ușor. A suferit. Când am fost în Madagascar am lăsat-o cu mama și a fost foarte agitată, chiar m-a alergat foarte tare.”
Reporter: ”Cum era Olivia când vă întorceați după ea?”
Georgiana Zanfir, stăpâna Oliviei: ”Disperată efectiv. Adică se vedea că i-a fost dor. Chiar simte. Întâlnirea e foarte emoțională.”
Dacă stăpânul pleacă pentru o anumită perioadă de timp, patrupedele se pot simți abandonate, chiar dacă nu e așa.
Tudor Ionescu, dresor: ”Trebuie ținut cont și de existența unui factor de stres în momentul în care o astfel de cazare se întâmplă. Pentru că câinele nu poate să știe. De exemplu, dacă eu îl las pe Butelie al meu într-o cameră și plec. Nu pot să-i zic mă întorc după patru zile sau după o săptămână. Nu pățești nimic, nu te-am abandonat, totul este în regulă.”
Anxietatea de separare
Georgiana a dus-o o dată pe Olivia și la un hotel de câini, dar spune că nu ar mai repeta experiența. Cățelul părea traumatizat când s-a întors. Experții spun că într-adevăr există pensiuni pentru animale unde interesul patrupedelor nu este o prioritate. E important să ne documentăm înainte de a lua o decizie.
Tudor Ionescu, dresor: ”Există din ce în ce mai multe locații care apar dar care nu deservesc la capacitate deplină și nu deservesc interesul animalului de cele mai multe ori această necesitate. Deci să căutăm locuri care au un istoric, putem să verificăm, nu sunt locuri noi. Putem să mergem să vedem, avem un acces la webcam prin care să putem să vedem întotdeauna câinele nostru cum este în acea cameră.”
Pe lângă Olivia, Georgiana a mai avut și un dihor, Lola, căreia a fost nevoită să îi găsească o nouă casă.
Georgiana Zanfir, stăpâna Oliviei: ”Deși a fost luat de o stăpână foarte entuziastă care avusese la rândul ei dihori care se îmbolnăvise și murise, i-a și luat un partener de joacă, un alt dihor. A făcut un soi de depresie, o afectare neurologică și a trebuit să fie adormită pentru că nu se mai putea mișca, nu mai…Medicul a zis că e un soi de depresie. Îmi și aduc aminte ziua în care m-a anunțat. În mai a fost. Am fost răvășită. Mi-am revenit greu.”
Anxietatea de separare este o problemă reală pentru animalele de companie, dar experții vin cu soluții.
Tudor Ionescu, dresor: ”Dacă le lăsăm câteva lucruri, nu doar câteva jucăria lui care rămâne acolo în coșuleț, dar păturici, o haină cu mirosul stăpânului. Ceva care să-i aducă aminte și să-i facă această perioadă un pic mai ușoară.”
Mirosul câinilor este de 40 de ori mai dezvoltat ca la oameni, iar un miros cunoscut poate de multe ori să îi liniștească.