Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANM: Bucureștiul și 14 județe, sub cod galben de caniculă. Ce zone sunt vizate

14 judeţe din sudul României sunt sub atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic pe parcursul zilei de miercuri, 12 iunie. Temperaturile vor ajunge la 35 de grade Celsius, potrivit meteorologilor. Zilele astea, în anumite regiuni din țară a plouat torențial sau chiar cu grindină și în alte zone a fost și este extrem de cald.

ANM: Bucureștiul și 14 județe, sub cod galben de caniculă

Codul galben va fi valabil în 12 iunie, de la ora 10:00 și până diseară, la ora 21:00.

În acest interval, în Muntenia, Dobrogea și în sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 și 35 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități, potrivit meteoromania.ro.

Codul galben vizează Bucureștiul şi judeţele Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

Vara anului 2023, cea mai fierbinte din ultimii 2.000 de ani

Vara trecută, când incendiile de vegetaţie s-au extins în regiunea mediteraneană, pe drumurile din Texas au fost instituite restricţii de circulaţie, iar valurile de caniculă au pus la grea încercare reţelele electrice din China, și nu mai atât, a fost cea mai fierbinte din ultimii 2.000 de ani, potrivit unui studiu, citat de Reuters şi AFP.

Cercetătorii europeni au stabilit că perioada iunie-august a anului trecut a fost cea mai călduroasă de la debutul înregistrărilor, din 1940 - un semn clar al schimbărilor climatice care alimentează noi fenomene extreme.

În vara anului 2023, temperaturile terestre din zone situate între 30 şi 90 de grade latitudine nordică au fost cu 2,07 grade Celsius mai ridicate comparativ cu mediile din perioada preindustrială, potrivit studiului.

„N-ar trebui să fim surprinşi”, a declarat Jan Esper pentru AFP. „Pentru mine, este doar continuarea a ceea ce am început prin eliberarea de gaze cu efect de seră”, odată cu utilizarea masivă a combustibililor fosili încă din epoca industrială, a subliniat el.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE