Pentru a sărbători a 20-a aniversare a Mars Express, Agenția Spațială Europeană transmite în direct imagini inedite cu Planeta Marte.
Mars Express este prima sondă spațială europeană trimisă spre planeta Marte.
Sonda a fost plasată pe orbită în direcția Planetei Roșii, chiar în ziua de Crăciun a anului trecut.
Imaginile sunt transmise sub formă de flux live pe parcursul unei ore și pot fi urmărite aici:
Pe lângă capturarea imaginilor, sonda mai este responsabilă și cu cartografierea mineralelor existente pe astru, identificarea compoziției și a circulației stratului atmosferic, sondarea scoarței precum și explorarea modului în care diverse fenomene funcționează în acest mediu.
Fiecare culoare reprezintă o compoziție diferită
O nouă imagine de tip mozaic cu planeta Marte, a fost lansată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea Mars Express al ESA. Aceasta dezvăluie culoarea și compoziția planetei, în detaliu.
Mozaicul a fost creat folosind date de pe Camera Stereo de înaltă rezoluție (HRSC) de la Mars Express.
Marte este renumită pentru culoarea sa roșiatică, care este cauzată de un nivel ridicat de fier oxidat. Cu toate acestea, părți ale planetei par să fie destul de întunecate și în tonuri de albastru, în noile imagini ale Agenției Spațiale Europene. Acestea sunt nisipuri bazaltice în nuanțe gri-negre, de origine vulcanică, și formează straturi de nisip întunecate pe Marte. Ele se adună după mai mult timp, odată cu mișcările vântului, creând dune de nisip impunătoare.
Compoziția expusă la apă, pe de altă parte, tinde să pară mai deschisă la culoare. Cele mai obișnuite două minerale de pe Marte, argila și sulfatul, apar deosebit de strălucitoare pe astfel de compozite de culoare; prezența lor a fost marcată de spectrometrul OMEGA de pe Mars Express.
Mai mult decât atât, prezența acestor minerale semnalează faptul că apa lichidă a existat pe Marte pentru o lungă perioadă de timp, dar intemperiile au modificat roca, de-a lungul timpului, și au format depozite de argilă semnificative.