Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Firmă, amendată pentru modul în care s-a folosit de GPS-ul de pe mașinile de serviciu. Compania monitoriza angajații și în afara orelor de program

O companie din România a primit 5.000 de euro amendă pentru încălcarea regulamentului general de protecție a datelor. Autoritatea Națională de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal susține că firma folosea sisteme GPS pe mașinile de serviciu, urmărind în permanență activitatea angajaților.

Investigația a dus Autoritatea către a concluziona că este vorba despre o urmărire excesivă. Mai mult, se arată în motivarea sancțiunii, angajatul nu fusese anunțat că mașina pe care o folosește este monitorizată, care ar fi fost scopul acestei acțiuni și care este durata de stocare a datelor colectate.

Potrivit rezultatelor investigației, compania monitoriza mașina și în afara orelor de serviciu. De asemenea, a stocat datele depășind termenul prevăzut de lege.

Drepturile și intimitatea angajatului

Tudor Galoș, expert GDPR, a explicat în direct la Euronews România care este baza legală pe care angajatorii trebuie să o respecte atunci când vor să monitorizeze activitatea angajaților. În principiu, este indicată analiza de la caz la caz.

Tudor Galoș: ”Cel mai important este să înțelegem că orice firmă are interese legitime de a-și proteja bunurile, angajații, dar în același timp trebuie să protejeze și dreptul la intimitatea angajaților săi. Deseori aceste mașini de serviciu sunt folosite și în scop personal, ceea ce înseamnă că angajatul pleacă cu ele în concediu, cu mașina. Există în legea 190/2018 de transpunere a GDPR mai ales în viața personala, articolul 5 – Prelucrarea datelor personale în condițiile relațiilor de muncă  în care spune că dacă vrei să monitorizezi angajații prin mijloace electronice și/sau camere trebuie să te asiguri de câteva lucruri. Unul dintre ele este informarea, celălalt este consultarea reprezentanților angajaților sau a sindicatului după caz și faptul că alte metode mai puțin intruzive nu și-au dovedit anterior eficiența.”

Dacă totuși angajatorii își doresc să folosească GPS, atunci trebuie luate câteva măsuri: să se știe cine poate să acceseze datele din sistem, să nu depăsească 30 de zile de stocare pentru date, conform legii (după această perioadă trebuie să ai motive foarte puternice pentru a le păstra în continuare) și să nu monitorizeze 24/7.

Tudor Galoș: ”Pe o mașină care este folosită și în scop personal nu este nevoie să ai 24/7, trebuie să ai pornit în timpul programului de lucru, în timpul deplasărilor în scop de afaceri și trebuie să existe un scop. De exemplu, scopul poate să fie intervenția rapidă în caz de accident sau ajutorarea angajului în cazul în care pățește ceva.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE