Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că Guvernul urmează să aloce un ajutor de 2.000 de lei, pentru fiecare nou-născut, în cazul mamelor defavorizate, cu venituri mici. Acest sprijin va fi acordat o singură dată până în anul 2027.
”Prin același proiect sprijinim tinerele mame defavorizate cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa. Astfel că această intervenție este extrem de necesară.
Propunem un ajutor de 2.000 de lei acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut până în anul 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro din fonduri europene”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
La ce poate fi folosit ajutorul de 2.000 de lei în cazul mamelor cu venituri mici
"Ordonanța de urgență adoptată se referă la ajutorul dat pentru tinerele mame aflate în situații defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață sau mame de vârstă minoră.
Acestea vor primi un ajutor financiar în valoare de 2.000 lei, acordat o singură data, pentru fiecare copil nou-născut. Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii, respectiv scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare și medicale pentru cuplul mamă-nou-născut.
Este o formă de sprijin de care au beneficiat mamele aflate în situații defavorizate în cursul anului trecut. Avem și un cuantum, 13.548 de trusouri au fost susținute de către stat prin acest mecanism, iar acest program este extins prin ordonanța de urgență adoptată astăzi și pentru perioada 2024-2027.
Bugetul total destinat acestui program este de 120 de milioane de lei, fonduri disponibilizate pentru România prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
45% dintre nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, arată un studiu realizat de organizația Salvați Copiii.
„În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj (52) şi Braşov (40).
Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvaţi Copiii România. Statistica arată că unul din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce creşte exponenţial riscul de prematuritate şi de mortalitate infantilă", au precizat reprezentanții organizației Salvaţi Copiii, în decembrie 2022.
Majoritatea mamelor minore nu au folosit anticoncepționale
Potrivit Salvați Copiii, 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală. Cele mai multe renunță la mai meargă la cursuri înainte de sarcină. Mai mult, una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la şcoală, iar 75% dintre gravidele şi mamele minore au renunţat la şcoală în gimnaziu.
De asemenea, 40% dinte gravidele sau mamele minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepţia medicinii de familie, pe durata sarcini.