Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: România și Polonia, în coaliție cu Ucraina, pentru apărarea aeriană ucraineană. Expert: "Zelenski are un plan de oprire a războiului, nu de pace"

Ultimul atac copleșitor al Rusiei asupra Ucrainei a produs pagube imense, în special în ceea ce privește infrastructura ucraineană. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a spus că le va prezenta americanilor un plan de pace.

Numai că nu este vorba de o pace propriu-zisă, pentru că cei care pot opri războiul sunt doar rușii, după cum precizează specialiștii. În direct la Euronews România, expertul în politici de apărare Hari Bucur Marcu a explicat ce trebuie să se întâmple ca Ucraina să triumfe.

Pentru ca Ucraina să aibă succes, este nevoie să lovească obiective pe teritoriul Rusiei

Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare: "Ecuația statului care se apără. De la început știa toată lumea că nu există apărare efectivă a unui teritoriu cum este Ucraina doar luptând pe teritoriul Ucrainei. Este nevoie neapărat să fie lovite obiective de pe teritoriul Rusiei, fără niciun fel de îndoială.

Atacul de ieri a fost masiv, într-adevăr, cu peste 120 de rachete și peste 100 de drone. Cei de la Kiev au anunțat exact de unde au plecat aceste lovituri, adică din ce zone ale Rusiei, din zone apropiate de Ucraina, care ar fi trebuit să fie, la rândul lor, lovite de către ucraineni. Nu au fost lovite decât în mică măsură. Incursiunea pe care o face Ucraina în momentul de față pe teritoriul Rusiei cam asta își propune, să îndepărteze de granița Ucrainei obiectivele de pe care s-ar putea lansa lovituri asupra Ucrainei. Nu este vorba de o cucerire teritorială propriu-zisă, deocamdată, cel puțin.

Ucraina le reperează (n.r.: drone și rachete), a doborât marea majoritate a lor. Din rachetele balistice, au doborât 3 din 9, din rachetele de croazieră, au doborât 80%, din drone, au doborât 90%, deci nu e ca și când ar fi încasat o lovitură fantastică. Lovirea unui baraj este o treabă extrem de serioasă, se pare că au ajuns cu loviturile până acolo, dar nu au produs pagube însemnate.

Important este de înțeles că Ucraina își propune să aibă rachete proprii, cu care să lovească Rusia, ceea ce înseamnă că pot să lovească unde vor în Rusia, fără să trebuiască să aibă acordul occidentalilor. Dar pentru ce muniție au din Occident, mai ales rachetele astea cu rază medie de acțiune, e nevoie ca Occidentul să fie de acord ca ele să fie folosite pe teritoriul Rusiei.

Sunt aeroporturi care trebuiesc lovite neapărat, pentru că o parte din rachetele de croazieră au fost lansate din aer de către aviația rusă, din spațiul aerian rusesc. Deci ecuația cam asta este. Ucraina, ca să poată să aibă un succes cât de cât pe teritoriul ei, are nevoie să lovească obiective din Rusia. Și deocamdată nu are deplina libertate."

  • Armata rusă a executat luni unul dintre cele mai puternice atacuri asupra Ucrainei. Au fost lovite centrale electrice, dar și clădiri rezidențiale. SUA au condamnat atacul și au promis să crească ajutorul pentru Ucraina, inclusiv cel militar.

România și Polonia, parte din planul de apărare aeriană a Ucrainei

În această ecuație, Occidentul lucrează la un plan în care să intre și România și Polonia, în ceea ce privește apărarea aeriană a Ucrainei.

Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare: "Pe de altă parte, e problema asta a apărării din aer, ecuație în care intră și România, nu numai prin faptul că oferă o instalație Patriot, ci și pentru că ar putea să gestioneze cel puțin o parte din spațiul aerian ucrainean în comun cu Polonia și cu Ucraina, pentru ca probabilitatea de interzicere a unor lovituri din aer asupra Ucrainei să crească mult mai mult. Deja este suficient de mare, dar e nevoie și de o apărare aeriană mult mai serioasă. Am văzut și declarații de la Washington, că și americanii au această intenție de a întări apărarea aeriană a Ucrainei. Asta pe moment.

Niciuna dintre aceste măsuri nu duce la câștigarea războiului de niciuna din părți. Războiul poate fi oprit numai de către Moscova. Ucraina nu poate să determine Moscova, pe teatrul de război, să oprească războiul. E un plan de oprire a războiului (n.r.: planul propus de Zelenski), e o mare diferență. Nu putem vorbi de pace până nu se opresc acțiunile militare.

Pentru ruși, armistițiu înseamnă predarea Ucrainei, să renunțe la luptă. dar astea sunt deocamdată lucruri preliminare. Important de înțeles este că, dacă Occidentul va realiza o asemenea coaliție de voință, cum este cea care se prefigurează, cu România și Polonia în prim-plan, dintr-odată se schimbă semnificativ ecuația războiului, rușii își îngustează foarte mult aria de libertate de acțiune, mai ales prin spațiul aerian.

Pe partea terestră, deocamdată nu se întrevăd soluții, adică să intre pe teritoriul Ucrainei forțe NATO sau forțe ale unei coaliții în favoarea Ucrainei și care să se bată cu rușii acolo. Dar sunt multe soluții de voință politică și care să se manifeste și asupra Beijingului, care să înceteze să mai sprijine măcar moral sau financiar Rusia, și asupra Coreei de Nord."

  • Liderul de la Kiev, Volodimir Zelebski, a dezvăluit că Ucraina a testat prima rachetă balistică de fabricație proprie.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că solicitările Kievului către Occident, pentru a primi permisiunea să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale, echivalează cu un șantaj.

Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare: "Practic, politica actualei administrații Biden a fost, din primul moment, cea de a sprijini Ucraina să nu cedeze în fața agresiunii ruse, dar nu să reulească să învingă Rusia pe teritoriul Ucrainei, asta presupunând automat și lovirea unor obiective de pe teritoriul Rusiei. De ce? Pentru că, intenționat și declaratic, Washingtonul a venit cu ideea că americanii doresc ca, prin acest război, Rusia să-și epuizeze capacitățile militare ofensive.

Și iată că și ieri, în atacul acela masiv cu rachete și drone, 75-80% din drone erau de proveniență fie nord-coreeană, fie iraniană și peste jumătate din rachete au fost de proveniență nord-coreeană. Așa că Rusia își epuizează capacitățile generale de putere militară ofensivă, adică obiectivul strategic american se îndeplinește pas cu pas, în războiul acesta.

Ei rămân cu capacități de apărare, dar nu ofensive, o să aibă din ce în ce mai puține și nu o să poată face încă un război precum cel pe care îl duc acum în Ucraina. Și în acesta din Ucraina, ei nu mai pot redeschide încă o direcție strategică, nu mai pot să facă nimic altceva decât să lupte acolo, pe plan local, pe 11 direcții, dar direcții la nivel de companie-batalion, nu la nivel de divizie sau de corp de armată, pein care să ajungă măcar să aibă controlul militar asupra teritoriilor pe care deja le-au declarat ca făcând parte din Federația Rusă. Aici suntem".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE