Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Abandonul școlar, un fenomen îngrijorător. Zeci de mii de elevi care ar fi trebuit să termine clasa a VIII-a anul acesta au renunțat la cursuri

Aproape 29.000 de elevi din întreaga țară, care ar fi trebuit să termine anul acesta clasa a VIII-a, au renunțat la cursuri.

Abandonul școlar este un fenomen care devine din ce în ce mai frecvent, iar cauzele sunt multiple, spun specialiștii în domeniu. O altă problemă semnalată de aceștia este rata tot mai mică de promovare a celor care termină gimnaziul.

La nivelul județului Dolj rata de abandon în rândul elevilor de gimanaziu este ridicată. Există unități de învațământ în care au absolvit clasa a opta doar două eleve.

Director școală: Fetele nu sunt lăsate să finalizeze școala

Și la Școala Gimnazială Anton Pann din Craiova rata de abandon este mare. Au fost înscriși în clasa a VIII-a 100 de elevi, dintre care au promovat anul școlar 42, iar 9 dintre ei au susținut și Evaluarea Națională.

”Fetele în general, nu sunt lăsate să finalizeze școala. Se mărită. Avem două absolvente care au și participat la evaluarea națională anul acesta și mi-au spus, am discutat cu ele, că nu vor merg mai departe, nu-i lasă părinții să meargă mai departe, da.”, a declarat Cristina Micu, director Școala gimnazială Anton Pann Craiova.

”Dacă dăm exemplu la Liceul Tehnologic Constantin Ianculescu Cârcea, unde am avut o medie sub 5 pentru că un elev a fost prezent. La fel s-a întâmplat și la Școala Gimnazială Predești, la Școala gimnazială Măceșu de Jos. Însă mai avem în rândul celor zece unități cu procent 0% prezență de 10, 9, 7, 4 respectiv 5 elevi pentru fiecare unitate de învățământ”, a adăugat Aida Ionescu, inspector școlar general adjunct.

Din punct de vedere statistic, numărul celor care au participat la evaluarea națională a părut puțin mai mare cu ajutorul celor înscriși doar pentru susținerea examenului.

Fenomenul abandonului școlar este unul îngrijorător la nivel național, atrag atenția experții.

La nivel național, sunt aproape 40.000 de elevi de gimnaziu care nu au reușit să promoveze cele 8 clase. 16.000 de absolvenți nu au susținut Evaluarea Națăională. Datele statistice arată că sunt cele mai slabe rezultate din ultimii trei ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE