Alexandra Cernian, lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica București, a vorbit la Euronews România despre tendințele în tehnologie în 2024 din mai multe domenii.
Tehnologia ne-a surprins în permanență, așa va fi și în 2024
Alexandra Cernian, lector universitar: „Probabil vom fi în continuare surprinși și în 2024, la fel cum s-a întâmplat într-un ritm accelerat în ultimii ani. Tehnologia ne-a surprins în permanență. Cel mai probabil, vom asista în continuare la o democratizare a tehnologiei, care devine din ce în ce mai accesibilă și, mai mult ca sigur, tendința e ca anul trecut, legată de inteligența artificială generativă, care a devenit acum un instrument accesibil oricui are o conexiune la Internet. E un trend care va lua mai multă amploare în 2024 și vom asista la un impact al acesteia în mai multe industrii, cu mai multe aplicații practice”.
Inovații medicale, și în 2024, datorită A.I.
Alexandra Cernian, lector universitar: „Mai mult ca sigur, și în zona de inovație medicală, asistăm la inovații din ce în ce mai avansate în ultima vreme. Una dintre direcțiile foarte importante pe care se merge este aceea de medicină personalizată, Inteligența Artificială a avut un impact semnificativ în această direcție și aici vorbim de posibilitatea de a avea un istoric personalizat al fiecărui pacient, de a analiza profilul lui și de a propune tratamente personalizate, mergând până la direcția de inginerie genetică personalizată. Deja am asistat și până în prezent la evoluții în acest sens cu diverși algoritmi care permit generarea unor astfel de tratamente și, cu siguranță, e una dintre direcțiile principale în care se va inova în continuare mergând, după cum spuneam, până la ideea de inginerie genetică, care aduce cu sine descoperirea de noi medicamente, de noi proteine, care pot să aducă soluții și tratamente salvatoare în probleme care până acum nu aveau soluție”.
Și totuși, ar putea Inteligența Artificială să afecteze piața muncii?
Alexandra Cernian, lector universitar: „Piața muncii e în schimbare. Aceasta e una dintre marile temeri deja de mult timp, de când am început să vorbim despre roboți și automatizare, însă odată cu acest nou trend pe care ni l-a adus inteligența artificială generativă lucrurile încep să se schimbe și nu ne mai punem problema că doar acele joburi de rutină și repetitive vor fi în pericol sau vor fi afectate, ci acum asistăm la o tendință în care chiar și joburile creative sunt transformate de noile instrumente cu inteligența artificială pe care le avem la dispoziție”.
„Cred că este important aici să ne educăm și să ne preocupăm la nivel individual de tot ce înseamnă educație și dezvoltare personală, în așa fel încât să ne adaptăm să lucrăm cu tehnologia și cu inteligența artificială și să nu ne temem de ea. Sunt mai mult ca sigură că viitorul joburilor aparține celor care vor ști să lucreze împreună cu tehnologia și nu vor fi înlocuiți de așa, așa cum există temerea în acest moment”.
Gadgeturile din 2024
Alexandra Cernian, lector universitar: „La capitotul gadgeturi, cred că ne-am obișnuit deja, ritmul este unul foarte alert. Cu siguranță, toți marii jucători de pe piață vor veni cu tehnologii noi, cu invenții într-o acerbă competiție, cum am asistat și în ultimii ani. (...) Vedeți, chiar și legat de partea medicală despre care vorbeam mai devreme, una dintre tendințele principale în privința gadgeturilor este o interconectare cu zona medicală, în așa fel încât să ofere o monitorizare din ce în ce mai avansată a stării de sănătate și să poată da alerte și notificări personalizate. Cu siguranță e un trend în care toți marii jucători de pe piața gadgeturilor investesc”.
„Probabil că vor apărea inovații și în privința quantum computing, în privința comunicațiilor, în general, aici ne punem tot mai des problema de performanțe ridicate ale vitezelor de comunicații, ale vitezelor de transfer de date și cu siguranță cercetările și dezvoltările în aceste direcții vor continua și în anii următori”.