Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciobănescul corb, un câine autentic românesc aflat la un pas de recunoașterea internațională

România păstrează o tradiție ancestrală la stânele din Carpații Meridionali: creșterea câinilor din rasa ciobănesc corb, recunoscută la nivel național de către Asociația Chinologică Română. Câinii se remarcă prin roba neagră și aspectul impozant, iar temperamentul lor îmbină calități precum curajul, calmul și loialitatea. Corbii apar în fotografii vechi, de peste 50 de ani, care arată că acești câini s-au născut pe teritoriul țării noastre, cu mult timp în urmă. În prezent, însă, rasa este pusă în pericol de cei care exploatează animalele și fac încrucișări prin care le strică atât aspectul cât și temperamentul. 

Ciobănescul corb, un animal curajos, dar inteligent și temperat

Toni Avram, vicepreședinte organizatoric al clubului crescătorilor de corbi, crește acești câini din copilărie. Toni are o stână la Rucăr, aflată pe o vale adâncă, la poalele masivului Piatra Craiului. Toni a crescut cu povești fascinante despre ciobăneștii negri și a învățat de mic să îi prețuiască. 

Toni Avram, vicepreședinte organizatoric al clubului crescătorilor de corbi: ”Străbunicul meu a fost scăpat în Valea Dâmboviței de un câine ca ăsta. Avea oi negre și a sărit ursul, i-a luat o oaie, a dat cu bâta în urs, a sărit pe el și câinele l-a scăpat. De ce s-au ținut în zona noastră câinii vineți, suri și negri? Sur era lupul și negru era ursul. Oamenii probabil au vrut să facă o replică a prădătorului, să formeze o rasă care să combată lupul și o rasă mai puternică, să combată ursul.“

Rasa a fost omologată în România și așteaptă recunoașterea internațională, anul acesta  

Chinotehnistul Vali Teușan studiază și promovează rasa, încă din adolescență. Vali, alături de alți oameni pasionați de câini, a înființat Clubul Crescătorilor de Corbi și a obținut omologarea rasei, la nivel național.

Vali Teușan, vicepreședinte chinotehnist al Clubului Crescătorilor de corbi: “Oficial, demersurile pentru omologare au început în 2006 și în 2008 au primit acte. În 2010 apare Clubul Crescătorilor de Corbi care dirijează selecția la nivel de ciobănești corbi în România. Îi caracterizează roba neagră, faptul că sunt câini de lucru pentru paza oilor, a gospodăriilor. Îi caracterizează echilibrul. Uitați-vă, sunt echilibrați.”

Petru Muntean este vicepreședinte al Asociației Chinologice Române și, de 12 ani, membru al Comisiei de standardizare din Federația Chinologică Internațională. El consideră că ciobănescul corb își merită recunoașterea la nivel mondial și o va primi până la finalul anului 2023. 

Petru Muntean, vicepreședinte al Asociației Chinologice Române: “Suntem foarte aproape de recunoașterea provizorie. Ne mai trebuie niște analize ADN, examene de displazie de șold, pentru 50 de exemplare. Așteptăm să vină studiul medicilor și vom proceda la înaintarea documentației la Federația Chinologică Internațională, urmând ca până la finele anului acesta comitetul să procedeze la discutarea dosarului și aprobarea lui. Eu așa cred și sunt convins că corbul îndeplinește condițiile pentru recunoaștere. După 10 ani se depune o nouă documentație: studiu zootehnic, studiu ADN.“

Ciobănescul corb, o rasă amenințată cu dispariția de cei care exploatează câinii

Clubul Crescătorilor de Corbi militează pentru puritatea rasei pe care cei mai puțin pasionați o exploatează. De multe ori, pe drumul spre munte apar comercianți care vând căței cu blana neagră, dar nu au acte de origine. Puii sunt obținuți din amestecul cu rase agresive, iar această practică face ca exemplarele autentice de ciobănesc corb să fie din ce în ce mai puține. 

Petru Muntean, vicepreședinte al Asociației Chinologice Române: “Un metis nu primește certificat. ACHR nu va atribui niciodată certificatul unor câini care nu se dovedesc a fi puri ca sânge, ca genealogie.”

Toni Avram, vicepreședinte organizatoric al clubului crescătorilor de corbi: “E datoria noastră și obligația noastră să ducem mai departe ce am găsit. În prezent trebuie să ținem de ei. Dacă nu ținem de ei și nu îi promovăm o să dispară, o să-i căutăm ca pe zimbri, după 100 de ani aducem zimbrul în Carpații Meridionali.”

Vali Teușan, vicepreședinte chinotehnist al Clubului Crescătorilor de corbi: “Cel mai mare dușman al nostru e corcirea lor, voit sau nevoit, e clar că s-au selectat într-un anumit areal, orice imixtiune în rasă nu face decât să piardă caracterul acestor câini și implicit pe ei. Acum se face comerț cu câini, toată lumea e crescător. Nu e bine că se înmulțesc câini de proastă calitate. Crescători ar trebui să fie puțini și de calitate.”

Dan, unul dintre ciobanii locului, nu cunoaște câine mai potrivit pentru oi decât corbul, care se aruncă fără teamă în lupta cu cei mai periculoși prădători. 

Dan Obrejanie, cioban: “Fără câini n-am face nimic. Nu avem noi picioarele de câini. Ei sunt iuți. Se duc, aleargă, vin iar.  

Ăștia au fost câni de bază, negrii ăștia, de când i-am pomenit eu.” 

În România există 3 rase de câini ciobănești omologate internațional: mioritic, carpatin și bucovinean. Ciobănescul corb va fi al patrulea câine românesc recunoscut de Federația Chinologică internațională. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE