Anul acesta, Uniunea Europeană sărbătorește 30 de ani de Natura 2000, o rețea de habitate naturale protejate. Între toate țările Europei adunate, România are mai mult de jumătate din pădurile virgine și seculare. Suntem în fruntea Europei. Pădurile din România au însă un inamic nenatural și foarte agresiv: drujba, alimentată cu direct cu bani.
România are cele mai valoroase păduri din Europa când vine vorba de biodiversitate, dar imaginea publică a pădurillor românești este asta:
Gabriel Păun, activist de mediu, președintele Agent Green: „Este cazul în foarte multe locuri din România, care au fost literalmente șterse de pe fața pământului. Munți întregi goi, dezbrăcați, unde a început eroziunea. Natura nu se mai poate reface. În Făgăraș, în Maramureș, în Parcul Național Domogled este dezastru.”
România are 500.000 de hectare de păduri virgine și seculare
România are 500.000 de hectare de păduri virgine și seculare, mai mult decât orice altă țară din Uniunea Europeană. Pe hârtie, 63% din acestea sunt protejate de Natura 2000, însă în teren realitatea este cu totul alta. Legile din România nu coincide cu regulile impuse de Uniunea Europeană când vine vorba de protejarea mediului.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „România are cel mai strict regulament de amenajare. În comparație cu alte state membre este mult mai detaliat, cu un regulament care prevede exact aceste elemente, atât pentru exploatările din Natura 2000, cât și din afara Natura 2000.”
Exploatarea copacilor este posibilă chiar și în cadrul siturilor Natura 2000, după reguli stricte care nu sunt, însă, tot timpul respectate. De exemplu, în pădurea Cernica, la doar câțiva kilometri de Capitală, prima dată s-au tăiat arborii și abia după aceea s-au făcut studiile de evaluare.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Tăierile ilegale din trecut au vizat, din păcate, suprafețe foarte mari, suprafețe de sute de hectare, care au dus la infringementul care este pornit împotriva României, dar, în ultima perioadă, fără să îmi asum riscuri de perioadă. Nu există tăieri ilegale pe suprafețe mari.”
80% din păduri sunt tinere, deci în afara zonei de interes a industriei lemnului
Din cauza tăierilor masive a arborilor seculari, 80% din păduri sunt tinere, deci în afara zonei de interes a industriei lemnului. Copacii bătrâni sunt o raritate.
Gabriel Păun, activist de mediu, președintele Agent Green: „Adică cei mai valoroși pentru biodiversitate. Din punct de vedere al biodiversității, valoarea acestui arbore este inestimabilă. Din punct de vedere economic, valorează cel puțin 10.000 de euro.”
Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Sorin Banciu, recunoaște că tăierea ilegală a copacilor este o problemă gravă, dar spune că situația e sub control, și nici pe departe ce a fost în urmă cu 10 sau 15 ani.
Tăierea ilegală a copacilor este o problemă gravă
Gabriel Păun, activist de mediu, președintele Agent Green: „Nu este neapărat despre companii care fură lemn de valoare și-l pun pe piață. Este un fenomen social, pentru că avem, conform ultimelor statistici, peste trei milioane de gospodării, care se încălzesc cu lemn de foc. Ori pe un cetățean din satul X, dacă el a primit lemnul de foc într-o căruță, îl interesează mai puțin dacă are sau nu documentele legale.”
Arborii seculari din România sunt unici în Europa. Protejează biodiversitatea și chiar atenuează schimbările brutale ale climei.