De doar 1000 și ceva de euro ai nevoie pentru a obține pe TikTok 1 milion de vizualizări. Dacă ești politician și vrei faimă în acest spațiu, îți mai trebuie pe lângă bani și puțină nepăsare față de legi și etică.
Adaugi niște conturi false cumpărate cu câteva zeci de lei și rețeta e completă. Nu o recomandăm, de dragul democrației, dar vedem în materialul următor cât de vulnerabil a rămas TikTok-ul și cum poți duce un mesaj politic către milioane de telefoane mobile.
Chiar și după episodul provocat de primul tur al prezidențialelor, online-ul în general și tiktok-ul în particular nu s-au schimbat prea mult. Algoritmul a rămas la fel de vulnerabil. Cei care vor să promoveze mesaje de ură în online sau să facă publicitate politică nemarcată o pot face în continuare.
Spre deosebire de alte rețele de socializare, TikTok nu face o prioritate din a arăta utilizatorului ceea ce postează prietenii sau paginile urmărite.
În schimb, utilizatorul vede conținut asemănător cu cel cu care interacționează prin vizionare, like-uri sau distribuiri. Prin absurd dar nu chiar, ai putea să fii vegan, dar dacă îți fug ochii după pizza și burgeri vei vedea în feed doar mâncarea pe care altfel o eviți.
Deși publicitatea politică este interzisă pe TikTok, nu ai nevoie de mulți bani pentru a duce un mesaj la foarte mulți oameni.
”Cel puțin la nivel de cost per vizualizare în Tik Tok costul este foarte mic. Cu un buget de 1000-2000 de euro poți obține lejer în jur de 1 milion de vizualizări pentru contul de TikTok al tău”, a declarat Dragoș Smeu, specialist în performance marketing.
Acesta este punctul în care politicienii dornici de faimă pe Tiktok trebuie să devină creativi chiar dincolo de limitele legislației și să lase promovarea în mâinile altora, fie că este vorba despre influenceri sau pagini-fantomă.
Cum poate fi deturnat algoritmul TikTok
Algoritmul TikTok poate fi deturnat în cel puțin două moduri. Unul vizează utilizarea de conturi false, pe care le poți cumpăra din online aproape „la kilogram”. O altă variantă presupune să crești conturi pe teme neutre, care vorbesc de exemplu despre animale, nostalgie sau tradiții, după care să le schimbi brusc conținutul.
”Aceeași a fost strategia acum vreo 4 ani pe fb în care erau grupuri construite de sute de mii de utilizatori despre românia frumoasă și în campania electorală au fost schimbate dintr-o denumire în „susținem actorul politic x sau y”, a declarat Dragoș Smeu, specialist în performance marketing.
Mesajele dure ajung cel mai rapid către public. Nu neapărat pentru că publicul vrea asta, ci mai ales pentru că platforma vede un beneficiu cinic în promovarea opiniilor și reacțiilor negative.
O analiza recenta a unui grup de agentii de comunicare și PR arată că rețelele sociale reușesc să manipuleze percepția publicului până la promovarea drept adevăr a multor informații false.
Oricine poate deveni o voce care influențează, dacă opiniile sunt exprimate constant. Fără a fi conștienți, oamenii își creează propriile convingeri, devenind imuni la ceea ce până acum se numea agenda publică.
Fiți deci atenți la paginile pline de nostalgii și amintiri din copilărie, cu postări emoționante și aparent inspiraționale. Conținutul – deseori produs de A.I. – este doar un „cârlig” și într-un moment important, precum o campanie electorală, bătrâneii cu trei mâini și pisicile cu patru ochi ar putea să devină brusc promotori ai unor ideologii politice extremiste.