Doi frați siamezi din Brazilia, uniți în zona craniului, au fost separați ca urmare a unei operații în timpul căreia medicii au fost tehnologie bazată pe realitatea virtuală.
Gemenii Bernado și Arthur Lima de aproape trei ani se vor privi unul pe celălalt, după ce au suferit nu mai puțin de nouă intervenții chirurgicale care au durat aproape 27 de ore.
Frații s-au născut în 2018 în statul Roraima din nordul Braziliei. Potrivit medicilor, gemenii sunt uniți în zona craniului, o malformație extrem de rară. De când au venit pe lume, cei doi copii s-au aflat în grija spitalului din Rio de Janeiro.
”Am trăit în spital în ultimii patru ani”, a spus, cu ochii în lacrimi, mama copiilor, Adriely Lima, după operație de separare.
Frați siamezi uniți în zona craniului, separați printr-o operație complexă. Medic: ”Nimeni nu credea că vor supraviețui”
Intervenția a fost realizată cu sprijinul Gemini Untwined, o organizație caritabilă din domeniul medical, cu sediul în Londra. Operația de separare a fost catalogată drept una dintre cele mai ”complexe și provocatoare” efectuate până în prezent, deoarece băieții împărțeau mai multe vase de sânge vitale.
”Gemenii aveau o stare medicală complicată, în cazul amândurora existând un risc ridicat de deces”, a declarat neurochirurgul Gabriel Mufarrej din cadrul Institutului de Neurologic din Rio, unde a fost realizată operația de separare.
”Fără îndoială, a fost una dintre cele mai complexe intervenții din cariera mea. În primă fază, nimeni nu credea că vor supraviețui. Este un moment istoric că amândoi au putut fi salvați”, a adăugat el.
Medicii nu știu că încă dacă frații vor putea duce o viață normală, în condițiile în care gemenii sunt în continuare în spital pentru o perioadă îndelungată de recuperare.
Aproape 100 de cadre medicale au făcut parte din echipa implicată în operația de separare. Ultimele intervenții au avut loc pe 7 și 9 iunie, fiind realizate cu ajutorul unui sistem de ultimă oră, bazat pe realitate virtuală.
Cu ajutorul unor analize de tip RMN folosite pentru a cunoaște exact modul în care frații sunt uniți în zona craniului, chirurgii au simulat operația cu ajutorul tehnologiei de realitate virtuală.
”Este minunată să poți analiza din punct de vedere anatomic și să realizezi operația, fără a pune în pericol viața copiilor”, a afirmat neurochirurgul Noor ul Owase Jeelani.