Un cercetător francez a declanșat un scandal de proporții, după ce a publicat pe Twitter o fotografie cu o o felie de salam chorizo despre care a pretins c-ar fi o imagine a stelei Proxima Centauri, realizată cu ajutorul telescopul spațial James Webb.
Persoanele care îl urmăresc pe Twitter pe cercetătorul Etienne Klein s-au întrecut în comentarii, declanșând chiar o dezbatere despre ”detaliile uimitoare” ale fotografiei cu ”Proxima Centauri”, cea mai apropiată de sistemul nostru solar.
La rândul său, Etienne Klein a precizat în mesajul publicat odată cu poza faptul că ”o nouă lume ne este dezvăluită în fiecare zi”.
Photo de Proxima du Centaure, l’étoile la plus proche du Soleil, située à 4,2 année-lumière de nous.
— Etienne KLEIN (@EtienneKlein) July 31, 2022
Elle a été prise par le JWST.
Ce niveau de détails… Un nouveau monde se dévoile jour après jour. pic.twitter.com/88UBbHDQ7Z
Ulterior, cercetătorul a decis să nu mai continue farsa și a dezvăluit că în fotografie nu este Proxima Centauri, steaua situată la peste patru ani-lumină de Soare, ci doar o felie de chorizo.
”Potrivit cosmologiei contemporane, mezelurile spaniole nu se găsesc nicăieri în afara de Pământ”, a spus Klein.
Klein, care este director de cercetare la Comisia Franceză pentru Energie Atomică și producător de emisiuni radio, a recunoscut că majoritatea internauților de pe Twitter nu i-a înțeles gluma, despre care a spus că a fost menită ”să ne încurajeze să fim reticenți la susțineri ale oamenilor în poziții de autoritate, dar și cu privire la fotografii publicate spontan pe internet”.
Etienne Klein: ”Pe acest tip de rețea de socializare, știrile false au întotdeauna mai mult succes decât știrile reale”
Totodată, a explicat că publică mesaje pe Twitter cu scop educativ.
”Este prima oară când fac o glumă în condițiile în care pe această rețea sunt perceput ca o autoritatea științifică. Vestea bună este că unii au înțeles imediat farsa, dar a fost nevoie și de două tweet-uri pentru a clarifica. De asemenea, arată faptul că pe acest tip de rețea de socializare, știrile false au întotdeauna mai mult succes decât știrile reale. De asemenea, cred că nu ar fi avut atât de mult succes dacă nu aș fi spus că este o fotografie surprinsă cu telescopul James Webb”, a explicat Etienne Klein, pentru Huffingtonpost.fr.
Cercetătorul și-a cerut scuze celor pe care i-ar fi păcălit.
„Îmi prezint scuzele celor care au fost poate șocați de farsa mea care nu a avut nimic original”, a spus Klein, care și-a descris gestul drept o ” glumă de cercetător”.