Prima gaură neagră „latentă” a fost descoperită de astronomi, care o numesc „acul în carul cu fân” cosmic. Această gaură neagră diferă de toate celelalte descoperite până acum deoarece nu emite radiații puternice de raze X, conform Euronews.com.
Toate celelalte găuri negre cunoscute sunt obiecte extrem de dense, cu o atracție gravitațională atât de masivă încât nici măcar lumina nu poate scăpa. De asemenea, nu pare să se fi născut dintr-o supernovă, explozia stelară pe care o experimentează unele stele la sfârșitul vieții lor și care duce la crearea unei găuri negre, ceea ce a nedumerit și mai mult echipa care a descoperit-o.
Această gaură neagră are o masă de cel puțin nouă ori mai mare decât cea a Soarelui (care are o masă de 333.000 de ori mai mare decât cea a planetei noastre, Pământul). Ea face parte dintr-un sistem binar, în jurul căruia orbitează o stea cu o masă de aproximativ 25 de ori mai mare decât cea a Soarelui, o stea despre care echipa crede că va deveni într-o zi o gaură neagră, care ar putea fuziona cu cealaltă.
„Am identificat acul în carul cu fân”
Sistemul binar a fost detectat în regiunea Nebuloasei Tarantula din galaxia Marele Nor al lui Magellan, situată la aproximativ 160.000 de ani lumină de Pământ. Un an-lumină reprezintă distanța pe care lumina o parcurge într-un an, aproximativ 9,5 trilioane de km. Deși oamenii de știință cred că este prima gaură neagră latentă descoperită, nu se crede că acestea sunt deosebit de rare.
„Provocarea constă în găsirea acestor obiecte”, a declarat Tomer Shenar, cercetător în astronomie la Universitatea din Amsterdam, autorul principal al studiului publicat în revista Nature Astronomy.
„Am identificat un ac în carul cu fân”, a adăugat Shenar.
Acestea sunt greu de detectat, deoarece interacționează cu greu cu mediul înconjurător, iar o serie de candidați anteriori la statutul de „gaură neagră latentă” au fost demitizați de studii suplimentare - inclusiv de membrii echipei care a găsit-o pe aceasta.
„Găurile negre sunt obiecte întunecate în mod intrinsec. Ele nu emit nicio lumină. Prin urmare, pentru a detecta o gaură neagră, ne uităm de obicei la sistemele binare în care vedem o stea luminoasă care se mișcă în jurul unui al doilea obiect nedetectat”, a declarat co-autorul studiului Julia Bodensteiner, cercetător postdoctoral la Observatorul European Sudic din Munchen.
Primul obiect de acest fel descoperit
Se crede că cele mai multe găuri negre se nasc în urma exploziilor de supernove, când stelele se prăbușesc în ele însele. În acest caz, o stea cu o masă de 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru a aruncat în spațiu o parte din materialul său, apoi s-a prăbușit în sine fără să se producă o explozie.
Forma orbitei sale cu companionul său oferă dovezi pentru lipsa unei explozii.
„În așa-numitele sisteme de găuri negre latente, companionul este suficient de departe pentru ca materialul să nu se acumuleze în jurul găurii negre pentru a se încălzi și a emite raze X. În schimb, acesta este imediat înghițit de gaura neagră”, a declarat Shenar.
Dacă ar fi avut loc o supernovă, forța exploziei ar fi împins gaura neagră nou formată într-o direcție aleatorie și ar fi produs o orbită eliptică, mai degrabă decât circulară, a observat Shenar.
„Este primul obiect de acest fel descoperit după ce astronomii au căutat timp de decenii”, a declarat astronomul și coautorul studiului, Kareem El-Badry, de la Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics.