SALARII
Inspecția Muncii a raportat peste 1.500 de angajați la negru, în luna septembrie
Fenomenul muncii la negru se extinde în țară după ce Guvernul a decis să aplice suprataxarea pentru contractele part-time. Numărul de angajați fără contracte de muncă a crescut după ce Executivul a aplicat măsura
Antreprenorii sunt de acord cu indexarea salariului minim, dar fără creșterea contribuțiilor sociale
Să se modifice salariul minim pe economie, dar să se mențină nivelul actual al contribuțiilor sociale. Este propunerea pe care majoritatea antreprenorilor o fac Guvernului. Altfel, riscul de a pierde angajați este ridicat.
Ciolacu: Important este că am hotărât că vor creşte şi salariul minim pe economie şi pensile
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că este important că în coaliţia de guvernare s-a decis creşterea salariului minim pe economie şi a pensiilor şi urmează să se stabilească cât mai curând nivelul acestor majorări.
Venituri mici, cheltuieli mari. INS: 60% dintre cheltuielile de consum pe gospodărie se duc pe alimente și facturi
Aproape două treimi dintre cheltuielile de consum ale unei familii se duc lunar pe alimente, băuturi, țigări și facturi. Este concluzia unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică, din care reiese că majoritatea românilor rămân cu sume insuficiente pentru investiții sau sănătate.
Angajații își doresc mai multe beneficii, iar companiile sunt dispuse să negocieze
Fidelizarea angajaților este tot mai dificilă. Companiile care furnizează beneficii extrasalariale spun că angajații buni vor acum foarte multe lucruri: asigurări de viață, pensie privată, vouchere de vacanță și posibilitatea de a munci de acasă.
Klaus Iohannis, convins că pensiile și salariile vor crește. „Avem o creştere economică substanţială. Asta ne dă speranţa”
Președintele Klaus Iohannis a susținut că este „corect, rezonabil şi aşteptat" ca pensiile şi salariile să crească, având în vedere inflația și criza energiei din România.
Fost ministru al Muncii, despre cum se va aplica salariul minim european în România. ”Să luăm din mâna politicienilor ideea aceasta că dau ei o mărire”
Dragoș Pîslaru, europarlamentar REPER și fost ministru al Muncii, a explicat că unul dintre obiectivele directivei privind salariul minim european este să ia din ”mâna politicienilor ideea că dau ei o mărire” și să introducă o serie de criterii clare în funcție de care se realizează majorarea.
Salariul minim ar putea crește. Nicolae Ciucă: Pensiile și salariile ar putea crește de la 1 ianuarie
Salariul minim și pensiile ar putea fi mărite de la 1 ianuarie. Este declarația premierului Nicolae Ciucă care susține că toate datele vor fi, însă, făcute publice după ce va avea proiecția de buget pe 2023.
STUDIU | Transparența salarială, un pas către atingerea egalității salariale între femei și bărbați
Salariul unui angajat este, în mod normal, un subiect tabu, mai ales la birou. Dar normalizarea transparenței salariale este un pas important pentru a atinge paritatea salarială între femei și bărbați.
România, printre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană. Care este impactul majorării venitului minim
Pe fondul inflației, multe state, inclusiv țara noastră, au majorat venitul minim anul acesta. Analiștii și angajatorii atrag însă atenția că salariul minim, impus de stat, trebuie să țină cont de realitățile economice.
Sorin Cîmpeanu vrea ca salariul unui profesor debutant să fie cel puțin 4.000 de lei. ”Profesori buni fără motivație salarială nu vom putea avea”
Ministerul Educației susține că este nevoie ca profesorii debutanți să fie plătiți ”cel puțin un salariu mediu”, adică 4.000 de lei, în caz contrar toate schimbările din sistemul de învățământ ”sunt degeaba”.
Suprataxarea muncii part-time. Statul a încasat cu peste 700 milioane de lei în plus, după modificarea Codului fiscal
Statul câștigă cu peste 700 de milioane de lei pe lună mai mult, după suprataxarea contractelor part-time. Și deși această decizie a dus la scăderea numărului de contracte part-time, a crescut numărul celor cu normă întreagă.
Ministrul Muncii, despre noua ordonanță a salariilor bugetarilor: „Este vorba despre a proteja puterea de cumpărare a lucrătorilor din domeniul public”
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgență, prin care majorează, din august salariile tuturor bugetarilor cu un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie 2021.
Salariul mediu net în România, în creștere cu peste 10%. Prognoza Comisiei Naționale de Strategie
Câștigul salarial mediu net lunar este estimat să crească în acest an cu 11,3%, la la 3.838 lei, faţă de un avans de 10,8%, respectiv un câştig salarial de 3.822 de lei, cât se preconizase în primăvară.
Angajații care câștigă peste 9.000 de lei pe lună. Cu cât a crescut salariul mediu net în România
Cele mai mari salarii în România se înregistrează în domeniul IT, unde salariul ajunge la 9.331 lei net pe lună. La polul opus se află angajații din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, unde salariul ajunge la 2186 lei net pe lună.
Salariile din sectorul privat, cu 30% mai mici decât la buget. România, pe primul loc în UE pentru cheltuielile salariale bugetare
Salariile bugetarilor au luat avânt în fața salariilor de la privat. Astfel, în 2021, salariul mediu brut al unui bugetar a ajuns la 7.000 de lei pe lună, în timp ce un angajat la privat a câștigat în medie mai puțin de 5.500 de lei.