Să se modifice salariul minim pe economie, dar să se mențină nivelul actual al contribuțiilor sociale. Este propunerea pe care majoritatea antreprenorilor o fac Guvernului. Altfel, riscul de a pierde angajați este ridicat. Coaliția are în plan majorarea salariului minim la 3 mii de lei brut, chiar de la începutul anului viitor.
”Noi ne-am dori trecerea la salariul minim de 3.000, dar să păstrăm contribuțiile la salariul de 2.550 ca să putem să aducem plus valoare alături de diurnă”, spune Beniamin Lucescu, director al unei companii de transport.
Impozitarea se traduce în scumpiri
Creșterea impozitării pe venit se va traduce în scumpiri, spun antreprenorii. Iar acestea vor influența incasările și ar putea duce la reduceri de personal.
”Noi am vrea să dăm mai mulți bani, dar să rămânem și competitivi la nivelul UE, unde competiția este foarte mare. Nu ne dorim noi taxe. Nu ne dorim”, întărește antreprenorul
Liderul PSD vrea creșterea salariului minim brut la 3000 de lei chiar de la începutul anului viitor. Însă, discuțiile se vor purta în Coaliție, după ce va fi gata proiectul de buget.
”Fără să mărim salariul minim pe economie, migrația va continua către alte zone. Sunt ferm convins, după anumite discutii și nu vă ascund. Chiar dacă nu am avut coaliții, nu înseamnă că nu am avut întâlniri și nu am discutat”, spune Marcel Ciolacu.
Care ar fi creșterea netă
Dacă se va ajunge la un acord, salariul minim brut va fi, de la 1 ianuarie, 3000 de lei. Creșterea netă ar fi de 314 lei față de nivelul actual.
O altă problemă a antreprenorilor este taxarea suplimentară pentru contractele part time.
România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește suprafiscalizarea muncii și condițiile impuse de piață pentru a încadra persoanele la 8 ore, pentru că, dacă le încadrezi la două ore, este o suprataxare.
Ministrul Finanțelor, optimist
Cu alte cuvinte, un angajator trebuie să îi plătească angajatului care are contract pentru două ore taxe mai mari, la nivelul salariului minim pe economie.
Însă, ministrul Finanțelor vede partea plină a paharului și spune că în urma ordonanței nu și-a pierdut nicio persoană locul de muncă. ”Este posibil ca două-trei contracte part-time sa fi fost transformate intr-unul full time”, a explicat acesta.
Cu cât ar crește salariul minim
În prezent, salariul minim este 2.550 lei brut, respectiv 1.524 net. Din ianuarie, ar trebui ca salariul minim brut să crească la 3.000 lei, iar netul să fie 1.838 lei.