Invitat în platoul Euronews România, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre majorarea pensiilor și salariilor. Pentru început, acesta a spus că este nevoie de o abordare unitară în cazul salarizării în sectorul bugetar.
Kelemen Hunor: „În ceea ce privește salarizarea în sectorul bugetar trebuie o abordare unitară. Nu poți să îi separi pe unii de ceilalți. Dacă nu avem o abordare unitară, atunci lucrurile se duc într-o direcție greșită. Problema nu sunt parlamentarii. În acest moment poți să spui că pentru parlamentari nu trebuie să mărești salariile, dar pentru aleșii locali trebuie să faci un pas. Asta a fost ideea.
În acest moment în comune vorbim de un salariu de 3800 de lei – 4500 de lei, până în 5000 de lei pentru primari. Viceprimarul are sub primar, coeficientul fiind mai mic. În legea salarizării scrie că nimeni nu poate să aibă un salariu mai mare decât viceprimarul. Degeaba crești pentru funcționarii publici pentru că te blochezi în acest articol. Sunt foarte multe primării care rămân depopulate.
Nu e vorba despre o creștere mare, o pătrime din ce trebuia făcut. E greșit să ducem discuția în direcția de a crește sau nu indemnizațiile parlamentarilor, fiindcă nu asta era ideea. Presiunea a venit din partea primăriilor și nu neapărat din partea primarilor. Pentru că există această prevedere care spune că nimeni nu poate să aibă salariul mai mare decât viceprimarul
Problema e că noi intrăm de fiecare dată într-o zonă din aceasta populistă când vine vorba despre salarii și nu e bine”.
Salariul minim european
Kelemen Hunor a vorbit și despre salariul minim european. În viziunea acestuia, ideea salariului minim european este o inițiativă bună.
„Există o discuție și o recomandare care ține cont de aceste diferențe între statele membre, de situația economică a fiecărui stat și bineînțeles că este o recomandare corectă. Dacă nu mergi într-o astfel de direcție de a asigura un salariu decent pentru oamenii care lucrează, indiferent că e vorba de sectorul privat sau sectorul public, nici competitivitatea nu poate fi susținută. Atunci permanent Estul și Centrul Europei va fi depopulat fiindcă Vestul datorită condițiilor istorice este într-o stare mult mai bună. Ideea salariului minim este o inițiativă bună.
Noi am propus să începem discuțiile mult mai devreme. În octombrie vom începe discuțiile în coaliție, apoi în Guvern, în Parlament în noiembrie, astfel încât să nu intrăm în 2023 fără a avea bugetul votat”, a precizat Kelemen Hunor.
Pensiile speciale
Liderul UDMR a vorbit totodată și despre pensiile speciale. Acesta a spus că România și-a asumat prin PNRR un plafon de 9,4% din buget pentru cheltuielile cu pensiile.
„Noi în PNRR am propus un lucru care înseamnă că nu putem depăși 9,4% cu cheltuielile pentru pensii din sistemul nostru bugetar. Noi ne încadrăm în acest procent fără pensiile așa zise speciale. Dar dacă nu facem ceva la pensiile speciale, atunci nu ne încadrăm. Există acestă dorință de a explica că nu există aceste pensii speciale, sunt pensii de serviciu la multe categorii socio-profesionale - procurori, judecători, în zona de armată, pentru diplomați și așa mai departe.
Sunt două mari grupuri parlamentare la nivel european care se reflectă și în Comisie, PPE și Partidul Social-Democrat. Premierul Ciucă reprezintă Guvernul și de la nivelul Parlamentului merge președintele Parlamentului. O să mergem cu toții să discutăm, fiecare pe palierul lui, dacă este cazul. Un astfel de dialog ar trebui purtat și este purtat permanent cu Comisia și cu Parlamentul European
Trebuie să găsim o soluție, dar nu o soluție parțială. Se poate ajunge foarte repede la un proiect de lege într-o lună de zile, stai 2-3 săptămâni și faci dezbaterea publică și se poate pe procedură de urgență să o votezi în Parlament până la sfârșitul anului. Dar se poate și să mergi pe bucăți mai mici sau mai mari, te duci la CCR, iar CCR va spune ce a spus și până acum. Din toată ecuația asta a pensiilor speciale, parlamentarii reprezintă doar 7-8%. Nu acolo e suma mare și nici pensia mare”, a spus Kelemen Hunor.