Cât muncim pentru noi și cât muncim pentru stat. Am făcut calculele, iar ele arată că, dintr-un an, cam șase-șapte luni muncim pentru stat și abia după aceea începem să muncim pentru noi.
Luăm ca exemplu un salariu de 5.000 de lei net lunar. Pentru ca un angajat să ajungă să primească acești bani în mână, salariul brut trebuie să fie de peste 8.500 de lei.
Din acești bani, statul primește 2.137 de lei, sub formă de asigurări sociale, adică 25% din brut. Asigurări sociale de sănătate 850 de lei, adică 10% din brut și impozit pe venit 556 de lei. La acestea mai adăugăm contribuția angajatorului, aproape 200 de lei.
Observăm că pentru un salariu net de 5.000 de lei, statul primește într-o lună 3.740 de lei, adică salariul este împărțit în proporție de 57% către angajat și 43% către stat.
Pentru că trăiești, plătești
Este principiul simplu după care ne ghidăm în fiecare zi.
Plătim TVA pentru toate produsele şi serviciile pe care le cumpărăm, plătim taxe şi impozite pentru toate proprietățile pe care le deținem, plătim accize, dacă vrem să ajungem dintr-un loc în altul. Asta duce proporția banilor încasați de stat cam la șapte luni dintr-un an.
Anul acesta am muncit până în iulie pentru stat și abia de prin august am început să muncim pentru noi.