Guvernul ia în calcul creșterea salariilor și pensiilor de la 1 ianuarie. Conform unor surse guvernamentale, salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei, de la 2.550 lei cât este în prezent.
Sumele necesare vor fi incluse în bugetul de anul viitor. Premierul Nicolae Ciucă a promis că până la finalul acestei luni, proiectul de buget pentru anul viitor va fi prezentat și apoi să fie aprobat de Parlament până cel târziu în noiembrie.
Conform acelorași surse, și pensiile ar urma să crească de la începutul anului viitor cu 11%, dar decizia finală nu a fost luată încă în coaliție.
La începutul lunii septembrie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că salariul minim trebuie majorat la 3.000 lei, având în vedere numărul mare al românilor din sistemul privat care au aceste venituri, notează Agerpres.
La rândul său, ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, declarase și el că salariul minim trebuie să crească la 3.000 de lei.
Liderul social-democraților a explicat că va merge cu această propunere, dar şi cu cea de majorare a pensiilor cu 10% în şedinţa coaliţiei de guvernare.
„Important este că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri suplimentare atât la pensionari şi, sper eu, să avem discuţii cu mediul de afaceri şi să mărim salariul minim pe economie la 3.000 lei. Este normal şi acest lucru. O treime dintre românii angajaţi în zona privată se încadrează la salariul minim. Vorbim de peste 1,5 milioane de români. Necesitatea măririi salariului minim este evidentă. Mergem cu aceste propuneri în coaliţie şi acolo vedem. Sunt anumite propuneri şi le vom discuta în coaliţie astfel încât toţi românii să depăşească această criză cât mai uşor”, a declarat, la Buzău, Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD a explicat că, prin majorarea salariului minim pe economie şi a pensiilor, va creşte puterea de cumpărare a românilor şi astfel va putea fi compensată inflaţia.