Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorii ar putea primi salarii mai mari, de la 1 ianuarie. Ministrul educației: „Este în discuție procentul”

Profesorii ar putea primi salarii mai mari de la 1 ianuarie. Este anunțul făcut de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a menționat că deja au loc discuții despre posibilele creșteri. Între timp, numărul școlilor în care elevii primesc masă caldă a fost extins, prin ordonanță de urgență.

Jurnalist: De la 1 ianuarie am putea vedea salarii majorate pentru profesori, să se mai dea o diferență, un procent?

Ligia Deca, ministrul Educației: Din discuțiile pe care le-am avut cu organizațiile sindicale, da. Este în discuție o astfel de creștere, așa cum a existat în fiecare an, pe tranșe agreate în funcție de legile pe care le avem în vigoare și în funcție de anvelopa bugetară disponibilă.

Jurnalist: 4,5 s-a dat anul trecut. La fel și acum?

Ligia Deca: Este în discuție procentul.

Cât câștigă un profesor în România

Potrivit datelor furnizate de Eurydice, țara noastră se află printre țările din coada clasamentului cu un salariu brut pe an care nu depășește 45.000 de lei, ceea ce înseamnă pe lună undeva la 3750 de lei pe lună și poate urca la 77.000 de lei, adică 6416 de lei pe lună.

Astfel, la început de drum, un profesor angajat în învățământul preșcolar sau în școala primară câștigă un salariu brut anual de 39.504 lei (8.027 euro). În ciclul gimnazial și preuniversitar, un profesor aflat la începutul carierei câștigă un salariu brut anual de 43.397 lei (8.818 euro).

Abia după o carieră de cel puțin 10 ani de activitate, salariul brut anual ajunge la 50.897 lei (10.342) pentru toți profesorii, de la grădiniță până la liceu.

Programul masa caldă, suplimentat

Ligia Deca, ministrul Educației: Astăzi a fost făcut un nou pas pentru prevenirea abandonului școlar, am adoptat ordonanța de urgență pentru creșterea numărului de unități de învățământ care vor beneficia de programul masa caldă, de la 350 la 450. Automat crește cu 38.000 numărul de elevi care vor primi masă caldă. Celor 450 de unități de învățământ de stat li se acordă zilnic acest ajutor constând fie într-o masă caldă, fie într-un pachet alimentar în cazul în care masa nu poate fi asigurată, în limita valorii zilnice de 15 lei per beneficiar, inclusiv TVA.

Deca: Existența unui filtru de tip CNATDCU ar trebui să rămână

Instituția care verifică plagiatele nu va mai fi desființată, a dat de înțeles ministrul Educației. În acest context, Ligia Deca a precizat și că noile legi ale Educației nu vor fi finalizate până la finalul lunii, așa cum era anunțat inițial. Termenul va fi prelungit cu încă două săptămâni.

Jurnalist: Au fost critici dure privitoare la integritatea academică, în special plagiate. Se vor mai regăsi prevederile în proiecte în forma actuală sau vor fi eliminate? Mă refer la desființarea CNATDCU, la prescrierea plagiatului.

Ligia Deca: În cadrul legislativ actual, cu decizia Curții Constituționale din această vară, facem tot ce ține de noi pentru ca acest cadru normativ care privește integritatea academică să răspundă și solicitărilor legitime ale societății pentru a preveni eventualele abuzuri. Unele prevederi ale pachetului legislativ, lansat în dezbatere publică, sunt în continuare oportune, de exemplu acordarea titlului și a diplomei de doctor la nivelul universităților, dar, din discuțiile avute, elemente de tipul existenței unui filtru de tip CNATDCU ar trebui să rămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE