Carburanții s-au scumpit din nou. Iar ultima majorare este semnificativă, de 8 bani pe litru atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Este a șasea a scumpire din ultimele trei săptămâni. O explicație ar fi cotația în creștere a barilului de petrol. Dar efectul la pompă s-a văzut mai repede decât de obicei.
După o perioadă de relativă acalmie, prețurile sunt pe trend ascendent. Majorările au început după jumătatea lunii ianuarie, după ce la începutul anului a mai fost un vârf de creștere, când accizele au crescut cu 29 de bani pe litru pentru benzină și 26 de bani pe litrul de motorină. Un litru de benzină standard se vinde acum cu 6 lei și 87 de bani. Iar motorina a ajuns la 7 lei și 34 de bani.
Diferența dintre benzină și motorină a început să crescă în ultimele 20 de zile. Acum, prețul motorinei a tot crescut. Iar acum ecartul a depășit 50 de bani.
Cât a ajuns să coste un plin de carburant
Un plin de carburanți, la un rezervor de 50 de litri, costă mai mult cu aproximativ 6 lei. În procente se traduce printr-un avans de aproape două procente în decurs de 30 de zile.
Evoluția prețurilor ar fi pusă pe seama scumpirii barilului de petrol, dar și a incertitudinilor legate de refacerea stocurilor în condițiile crizei din Marea Roșie.
Mihai Nicuț, jurnalist: ”Cotațiile au crescut cu 10 la sută de la începutul anului, iar asta se reflectă în preț. Mai avem și o mică apreciere a dolarului față de leu, undeva la 4,60 și, față de sub 4,50 în această perioadă de la începutul anului.”
Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: ”Dacă economiile își revin și rămânem la nivelul actual al ofertei de țiței și se mențin problemele care au existat în momentul de față, da, acesta este trendul normal.”
Benzinarii independenți spun că scumpirile ușoare la pompă vor mai continua. Și că diferențele dintre litrul de benzină standard și cel de motorină sunt influențate de cererea mare din partea transportatorilor și a fermierilor.
Ion Tache, președinte Asociația Benzinarilor Particulari: ”Motorina este mult mai căutată. Se consumă mult mai multă. Încât marii transportatori consumă multă motorină. Motorina este mult mai căutată. Se consumă mult mai multă. Încât marii transportatori consumă multă motorină.”
În România, consumul mediu anual este de aproximativ șapte milioane și jumătate de tone de carburanți. Din care șase milioane de tone înseamnă consumul de motorină. Problema este că două treimi din cantitatea necesară vine din import.