Premierul Marcel Ciolacu le-a arătat românilor pe rețelele de socializare cumpărăturile pe care le-a făcut de 100 de lei. Acesta susține că a făcut cumpărături consistente.
O echipă Euronews România a vrut să testeze și ce putem găti cu produsele cumpărate. Concluzia? Nu foarte multe mese și nu chiar sănătoase.
Pregătiți cu lista de cumpărături, am pornit în căutarea produselor, în același magazin din care a cumpărat și premierul Marcel Ciolacu. Pentru că nu toate produsele pe care le-am mai găsit disponibile erau identice, am încercat să păstrăm cantitatea și suma în care se încadrau.
Care erau diferențele de preț
Nu am găsit salamul ales de premier la 14 lei. Unde am fost noi costa 18 lei și nici măcar salamul cu 100 de grame mai puțin nu costa 14 lei, ci 16 lei. La fel s-a întâmplat și cu merele golden. Le-am ales pe cele mai ieftine, însă prețul era dublu.
Nu am găsit nici ouă la nouă lei, dar le-am cumpărat pe cele mai ieftine. În total s-au cheltuit 102,30 lei.
Am cumpărat șase cartofi, un litru de ulei, o salată verde, zece ouă, două pateuri, opt mere, un kilogram zahăr, două cepe, un castravete, un salam, două iaurturi, o telemea de oaie, o pâine și două beri. Pentru o persoană ar fi suficient pentru mai multe zile. Dar o familie formată din doi adulți și doi copii, în cât timp le-ar epuiza?
Ce am gătit
Am reușit să facem patru sendvișuri. Două pentru copii, de dus la școală, și două pentru cei doi adulți, de dus la serviciu. Fiecare membru al familiei va primi și un măr.
Sendvișurile sunt fără unt, pentru că premierul nu a avut pe bon acest produs. Cele două iaurturi pot fi date copiilor. Cu jumătate de salam, două pateuri și jumătate de castravete, pot fi făcute sendvișuri pentru dimineață încă două zile. Nu rămâne însă suficientă mâncare și pentru masa de prânz.
Pentru cină, o opțiune era să facem cartofi fierți, cu ceapă călită, însă ne-am gândit că o variantă mai consistentă, însă nu neapărat și mai sănătoasă, ar fi cartofi prăjiți cu brânză rasă, ouă ochiuri și o salată verde. Dacă am fi adăugat și o bucată de carne lângă, poate un piept de pui, am fi încălcat limita de 100 de lei.
Cu ce am rămas
Mai bine de jumătate din litrul de ulei s-a dus pentru prăjirea cartofilor, iar din zece ouă au mai rămas cu patru. Cea mai sănătoasă alegere de pe masă a fost salata, pregătită cu oțetul din casă.
La final, am mai rămas cu zahărul, jumătate de sticlă de uile, patru ouă, jumătate de pâine, patru mere, jumătate de castravete, jumătate din ruda de salam, două cepe și două pateuri. Din cumpărăturile consistente mai rămân suficiente alimente pentru a mai face un mic dejun.