ECONOMIE
În ultimii opt ani, românii au trăit peste posibilități, potrivit datelor Ministerului de Finanțe
În condițiile în care colectarea la bugetul statului rămâne sub așteptări, deficitul va fi peste 3%, ținta stabilită de Comisia Europeană. Iar depășirea acesteia se traduce prin posibilitatea de a pierde finanțarea din fonduri europene.
Zona euro riscă să intre în recesiune. Avertismentul vicepreședintelui Băncii Centrale Europene
Mai mulți ani la rând, inflația a depășit ținta Băncii Centrale Europene, astfel că a fost nevoie de majorări ale dobânzilor, până la un maxim istoric care a avut loc în septembrie 2023. La acea vreme, consiliul guvernatorilor a decis majorarea dobânzii cu 25 de puncte de bază.
Studiu: 7 din 10 persoane cred că 2024 va fi un an mai bun decât 2023
Deși optimismul oamenilor din întreaga lume este în creștere, e încă departe de nivelul de dinainte de pandemie, arată un studiu IPSOS. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns unui sondaj consideră, totuși, că 2024 va fi un an mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat.
An nou cu scumpiri în serie. 1 ianuarie 2024 aduce creșteri de taxe, accize și cote de TVA
Noul an aduce mai multe poveri fiscale mediului de afaceri și scumpiri în serie pentru populație, ca efect al noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit noul proiect al bugetului de stat.
Bloomberg: Zona euro, afectată de recesiune la finalul anului 2023. Economist: ”Turbulenţele rămân ridicate”
Zona euro se va confrunta cu prima recesiune de la pandemia COVID-19, în condițiile în care economia urmează să înregistreze al doilea trimestru consecutiv de declin în perioada octombrie-decembrie 2023
Măsuri în coaliție pentru mai mulți bani la buget. Moody: Deficitul României rămâne neschimbat în 2024 și 2025
Cu obstacolul legii pensiilor depășit, liderii coaliției PSD-PNL caută acum noi soluții de a găsi bani prin care să suporte mai bine impactul bugetar al noilor majorări din 2024. Dar și să dezamorseze tensiunile apărute între partenerii de guvernare.
Județele cu cele mai mari salarii, în 2023. Angajații câștigă cel puțin 4.000 de lei pe lună
Salariile au crescut, față de anul trecut, arată o analiză a unui comparator salarial. Cel mai bine plătiți rămân bucureștenii, cu o medie salarială de 5.000 de lei. Urmează clujenii, timișenii și brașovenii.
România, codașă la economii: Un sfert din români nu au 1.000 de lei puși de o parte în caz de urgență
Românii nu prea rușesc să economisească, arată un studiu bancar. Un sfert din populația activă urbană, cu educație peste medie, spune că nu are cum să scoată din buzunar 1.000 de lei în caz de urgență, fără să se împrumute.
Moody's reconfirmă ratingul suveran al României. Boloș: Guvernul actual a luat măsurile necesare şi corecte
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susține că agenţia de rating Moody's a reconfirmat faptul că Guvernul actual a luat măsurile necesare şi corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente.
Măsurile fiscale, subiect de discuții în coaliție. Nicolae Ciucă spune că nu susține limitarea plăților cash
La câteva zile după intrarea în vigoare a măsurii de limitare a plăților cash, guvernanții au discuții contradictorii. Premierul Marcel Ciolacu spune că decizia va ajuta la reducerea evaziunii fiscale, dar este nemulțumit de faptul că băncile au crescut comisioanele.
Plățile cash, limitate la 10.000 de lei pe zi între persoanele fizice. Măsura intră în vigoare în noiembrie
Din 11 noiembrie, românii vor avea de respectat noi plafoane, când vine vorba de sumele cash. De exemplu, o companie care are de făcut o plată nu va putea depăși valoarea de 1.000 de lei în numerar. Iar dacă face cumpărături la un magazin de tip cash&carry, cel mult 2.000 de lei.