Creșterea economică din China va încetini în următorii ani, slăbită de o criză imobiliară fără precedent și de schimbările din contextul internațional, se arată într-o analiză a France Presse. Sectorul imobiliarele și cel al exporturilor au fost de mult timp doi piloni ai creșterii în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, fiecare susținând câteva milioane de angajați.
Un tribunal din Hong Kong a dispus luni lichidarea companiei Evergrande, fostul număr unu în domeniul imobiliar din China. Această companie susținută de guvernul chinez a înregistrat datorii astronomice estimate anul trecut la 328 de miliarde de dolari.
Declinul sectorul imobiliarele și cel al exporturilor influențează negativ economia cineză
La rândul lor, exporturile chineze au cunoscut anul trecut primul declin în șapte ani, penalizate de tensiunile geopolitice și cererea globală lentă. Guvernul communist de la Beijing a mărit măsurile de sprijin pentru aceste sectoare în ultimele luni, dar fără rezultate imediate.
Raportul FMI citează alți factori care au dus la o încetinire a creșterii economice a chinezilor: scăderea productivității și îmbătrânirea populației. Potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional, produsul intern brut al Chinei ar trebui să scadă de la 4,6%, cât este actualmente, la 3,5% până în 2028.
Potrivit think tank-ului Tufts Now, miracol creșterii economice chineze a fost treptat umbrit de consecințele unor decizii politice eronate luate de regimul comunist de la Beijing: măsurile excesive din cauza COVID-19, politica demografică în declin, stagnarea sectorului imobiliar. Totodată, retorica naționalistă a liderului chinez Xi Jinping a alimentat o înrăutățire a relației cu partenerii occidentali ai Chinei. Acest fapt amenință și mai mult perspectivele de creștere ale țării.