Statele Unite și Europa riscă să piardă competiția cu China în producția de panouri solare informează Deutsche Welle, citând un raport al companiei de consultanță Wood Mackenzie. Potrivit raportului, anul 2024 va marca avansul regimului comunist de la Beijing în acest sector din două motive: chinezii au capacități mai mari de producție de panouri solare decât companiile occidentale din acest domeniu, iar costurile cu mâna de lucru sunt mult mai mici.
Chinezii au capacități mai mari de producție de panouri solare decât companiile occidentale , iar costurile cu mâna de lucru sunt mult mai mici.
În anul 2023, în China costurile de fabricarea a panourilor solare au scăzut cu 43% în 2023, în timp ce în Europa ele s-au dublat. În Statele Unite aceste costuri de producție sunt chiar mai mari decât cele din Europa.
Prin scăderea masivă a cheltuielilor cu producție în acest sector industrial, Beijingul a ajuns să dețină la ora actuală 80% din capacitatea de producție a panourilor solare la nivel mondial. Potrivit raportului firmei Wood Mackenzie până în anul 2050, China va reprezenta peste 50% din sursa de panouri pentru captat energia solară la scară globală.
Beijingul a ajuns să dețină la ora actuală 80% din capacitatea de producție a panourilor solare la nivel mondial.
Un studiu comparativ al industriilor fotovoltaice din Statele Unite și China, elaborat de Departamentului american pentru energie și de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT)Batrage atenția occudentalilor că nu doar forță de muncă mai ieftină oferă avantaje competitive chinezilor, ci și de sprijinul financiar oferit de guvernul de la Beining. Totodată, producătorii chinezi de panouri fotovoltaice sunt capabili de producția la scară mai mare și profită de pe urma beneficiilor rezultate din lanțul de aprovizionare.