Noul an aduce mai multe poveri fiscale mediului de afaceri și scumpiri în serie pentru populație, ca efect al noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit noul proiect al bugetului de stat. La polul opus, reorganizarea ministerelor și a altor instituții de stat se amână până în vară. Iar bugetarii, inclusiv primarii, beneficiază de noi majorări salariale.
De la 1 ianuarie, microîntreprinderile vor mai plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri, doar dacă obțin venituri de până la 60.000 de euro pe an.
Pentru cele care vor depăși acest plafon, se va aplica cota de impozitare de 3%.
De la 1 ianuarie, băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, urmând să revină din 2026 la cota de 1%.
Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti contribuția de 10 % la sănătate, iar scutirea de impozit în domeniul IT se va menține doar pentru veniturile sub 10.000 de lei.
Activitățile recreative ne vor costa mai mult, din prima zi a anului 2024. TVA-ul pentru mersul la restaurant, cinema, muzee sau concerte va crește de la 5% la 9%, respectiv la 19%, în cazul activităților sportive, de exemplu abonamentele la sală.
Crește de la 5-9% și cota de TVA pentru locuințele noi
Tot de la 1 ianuarie se vor majora și taxele locale pentru proprietăți imobiliare și autovehicule. Indexarea cu rata anuală a inflației va genera scumpirea acestora cu 13,8%.
Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 de euro și mașini care valorează peste 75.000 de euro vor plăti un impozit special de 0,3% din valoarea acestor bunuri.
Punctul de amendă se va majora de la 145 de lei la 165 de lei.
Si carburanții vor fi mai scumpi. Ca efect al măririi accizelor, în mai multe etape, de la 1 ianuarie, benzina se va scumpi cu 29 de bani / litru, în timp ce un litru de motorină va fi mai scump cu 26 de bani. Spre exemplu, la un plin de 50 de litri, șoferul unei mașini pe benzină va plăti cu aproape 15 lei mai mult decât până acum.
Se scumpesc și țigările și alcoolul. Accizele cresc la țigarete și tutun încălzit. În cazul alcoolului bazat pe zahăr, se elimină cota de TVA redusă de 9%.
Cu mici excepții, românii vor plăti mai mult pe dulciuri și pe băuturi răcoritoare, de la 1 ianuarie. În cazul acestor produse, cota de TVA se majorează cu 10 procente, până la 19%.
Crește TVA, și în cazul produselor bio, de la 5-9%.
1 ianuarie vine și cu vesti bune, pentru pensionari și bugetari
Pensiile vor fi indexate cu rata inflației din acest an. Salariile angajaților din sistemul public, inclusiv ale primarilor și șefilor de Consilii Județene vor creste cu 5%. Și personalul din educație va beneficia de o nouă majorare. Nivelul brut din acest domeniu urmează să crească cu până la 30 de procente.