DOCTOR
Un medic de familie din Dolj face naveta 120 de kilometri pe zi pentru a trata bolnavii din mediul rural
La kilometri distanță de spitale, bolnavii din zonele rurale ajung să-și pună toate speranțele în medicii de familie. Și nu de puține ori, au așteptări mult peste ceea ce pot oferi aceștia. Mai ales la țară, unde infrastructura lipsește, la fel și aparatura performantă.
Epidemia de rujeolă s-ar putea extinde în Ucraina. Avertismentul transmis de experții din domeniul Sănătății
Experții din domeniul Sănătății sunt îngrijorați de faptul că o nouă epidemie de rujeolă ar putea apărea în țara devastată de război dacă sute de mii de copii de vârstă școlară nevaccinați se vor întoarce la școală în septembrie.
INTERVIU. Radu Lupescu, medicul din Strasbourg decorat de Macron: „Știam că pandemia va fi un moment revelator”
Radu Lupescu este poate cel mai cunoscut medic român din Franța. Este specialist în anestezie și terapie intensivă la o clinică din Strasbourg. A fost decorat de Emanuel Macron pentru modul în care a gestionat organizarea de spital în toată acea regiune a Franței, în timpul pandemiei.
Criză de medicamente pentru bolnavii de epilepsie în farmacii. Pacienții, nevoiți să-și cumpere tratamentul din străinătate
Mai multe medicamente esențiale pentru bolnavii de epilepsie lipsesc din farmaciile de la noi. Disperați să găsească măcar și câteva pastile, bolnavii se împrumută între ei pe grupuri de pe rețele sociale sau le comandă din străinătate.
Bolnavii de cancer, analize și tratamente gratuite. Ce tratamente sunt decontate de CNAS
Statul va deconta mai multe investigații și tratamente necesare celor care suferă de cancer. De asemenea, consilierea psihologică pentru bolnavi și pentru familia lor, va fi decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Servicii stomatologice gratuite, de la 1 iulie. Lista tratamentelor care pot fi decontate
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la numărul anual de consultații stomatologice, în condițiile în care 70% dintre români au probleme cu dantura, arată ultimele date. Una dintre cauze este costul ridicat al vizitei la dentist.
Decontarea medicamentelor cumpărate de pacienți, o misiune aproape imposibilă. Radu Gănescu: Procesul durează chiar și doi ani
Decontarea medicamentelor achiziționate de pacienți este îngreunată din cauza birocrației și a faptului că decontarea poate dura chiar și doi ani, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
Proiect: Parlamentarii puși în funcție doar cu aviz psihiatric
Istoria scandalurilor din Parlamentul României este lungă. De-a lungul timpului, în plen, aleșii și-au aruncat injurii și jigniri, au strigat, au fluierat, au pus muzică sau au transmis live pe rețelele sociale și chiar s-au îmbrâncit la prezidiu.
Studiu: Cazurile de diabet s-ar putea dubla până în 2050, ceea ce va afecta 1,3 miliarde de persoane
Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet la nivel mondial va fi mai mult decât dublu până în 2050, potrivit unor estimări alarmante publicate împreună cu o nouă serie de studii în The Lancet.
36% dintre medicii români suferă de burnout. Cei mai expuși sunt medicii de pe secțiile de Terapie Intensivă și Oncologie
36% dintre cadrele medicale din România suferă de o formă gravă de extenuare, fizică și psihică, potrivit unui studiu publicat de Colegiul Medicilor din România. Cea mai gravă situație este în Ilfov și Călărași, unde există un singur medic la o mie de locuitori.
În România, pacienții așteaptă trei-patru ani pentru un rinichi nou. Unii bolnavii sunt chemați pentru transplant și după 18 ani de dializă
Tot mai mulți români ajung pe listele de așteptare pentru un transplant renal, iar cererea este în continuă creștere, avertizează medicii. Numai la centrul regional din Iași, 500 de oameni au nevoie de un rinichi nou.
Ce este HMPV, noul virus cu simptome asemănătoare cu gripa și COVID. Cei mai afectați sunt copiii și bătrânii
Un virus care provoacă simptome asemănătoare cu cele ale răcelii, gripei și Covid-19 a înregistrat o creștere în SUA, ducând la spitalizarea unui număr record de copii mici și persoane în vârstă.
Concluziile negocierilor dintre sindicatele din sănătate și Nicolae Ciucă: Construcția unui nou sistem de salarizare și deblocarea angajărilor în sistemul medical
Deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi construcţia noului sistem de salarizare au fost principalele priorităţi asupra cărora au fost agreate soluţii, după consultările reprezentanţilor Federaţiei Sanitas cu premierul României.
De la 1 iulie intră în vigoare noul Contract-cadru privind asistenţa medicală. Ce beneficii noi au pacienții
Guvernul a aprobat vineri noul Contract-cadru pentru acordarea serviciilor medicale. Este o reformă în folosirea asigurărilor de sănătate, pentru că se pune accentul pe prevenirea bolilor și tratarea lor în faze incipiente, spune Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.