Un virus care provoacă simptome asemănătoare cu cele ale răcelii, gripei și Covid-19 a înregistrat o creștere în SUA, ducând la spitalizarea unui număr record de copii mici și persoane în vârstă.
Nas care curge, tuse uscată, dureri în gât și febră: combinația acestor simptome ar fi imediat înregistrată de oricine care a trăit pandemia fie ca o reapariție nefericită a COVID-19, fie ca o răceală puternică, fie ca o gripă.
Dar există un alt virus puțin cunoscut care prezintă exact aceleași simptome: metapneumovirusul uman, prescurtat HMPV sau pur și simplu MPV.
Potrivit sistemelor de supraveghere a virusurilor respiratorii ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, cazurile de HMPV au crescut în țară în această primăvară, iar secțiile de terapie intensivă ale spitalelor s-au umplut de copii mici și pacienți în vârstă bolnavi de acest virus.
La jumătatea lunii martie, când spitalele au înregistrat un vârf de recuperare, aproape 11% dintre pacienții testați au fost pozitivi pentru HMPV - un număr cu aproximativ 36% mai mare decât media de 7%, vârful sezonier pre-pandemic.
Potrivit lui John V. Williams, profesor de pediatrie, microbiologie și genetică moleculară la Universitatea din Pittsburgh, recentele vârfuri de detectare a HMPV în SUA sunt "similare ratelor de cazuri mai mari decât în mod normal ale virusului sincițial respirator, sau RSV, și ale gripei în toamna anului 2022 și iarna anului 2023", care au urmat pandemiei, a scris acesta în The Conversation.
Este HMPV un virus nou?
HMPV nu este un virus nou. Acesta a fost descoperit de o echipă de cercetători olandezi în 2001, după o misiune de un an de zile de identificare a cauzelor necunoscute ale infecțiilor respiratorii acute - principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub 5 ani la nivel mondial, potrivit Euronews Next.
Echipa a testat 28 de mostre de la copii din Olanda care fuseseră foarte bolnavi, dar care nu fuseseră depistați pozitiv la niciun agent patogen cunoscut.
Studiind probele, cercetătorii au descoperit un virus care părea similar din punct de vedere structural cu familia paramyxoviridae - un grup de virusuri care provoacă boli precum rujeola, oreionul și virusul sincițial respirator, sau RSV - și ale cărui gene erau înrudite cu metapneumovirusul aviar, un virus care infectează păsările.
Cercetătorii au dat HMPV același nume ca și ruda sa aviară, presupunând că virusul a sărit probabil de la păsări la oameni și a evoluat ulterior.
Se crede că virusul a circulat printre oameni complet nedetectat cel puțin din anii 1950.
Cât de rău este HMPV?
Deși mulți ar fi putut avea HMPV în viața lor, s-ar putea să nu fi știut că au avut-o.
Majoritatea persoanelor care îl contractează nu dezvoltă simptome grave și se recuperează în șapte până la 10 zile. În plus, virusul este detectat doar prin teste moleculare complexe efectuate în spitale sau în camerele de urgență.
În mod normal, copiii mici și vârstnicii sunt cei care se aleg cu cele mai grave boli după ce au contractat HMPV, deoarece sunt cei mai vulnerabili la virus. Simptomele lor sunt tratate direct de medicii din spitale, deoarece nu există un vaccin sau un medicament antiviral pentru HMPV.
În cazurile severe, virusul poate fi fatal.
Alte virusuri similare rămân mai periculoase decât HMPV, incidența infecției și a îmbolnăvirii cu acest virus părând a fi substanțial mai mică decât cea a VRS.