CUTREMUR
Invențiile lui Henri Coandă, care au schimbat lumea, la București. Cum arată prima clădire antiseismică proiectată de savant
Joi, la Muzeul Tehnic din București este inaugurată o expoziție care celebrează activitatea de inventator a marelui savant român Henri Coandă. Unele dintre exponate sunt văzute de public în premieră.
Alerta de cutremur de la Google și Telegram. Cum funcționează sistemul de avertizare în caz de seism
Utilizatorii telefoanelor cu sistem de operare Android pot primi o alertă de cutremur de la Google, în cazul producerii unui seism (nu se întâmplă întotdeauna și se poate întâmpla ca nu toți utilizatorii să o primească).
De ce nu a fost emis mesaj Ro-Alert după cutremurul de joi dimineață. Raed Arafat: „Cel mai important este: fără panică”
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că nu au fost transmise mesaje Ro-Alert despre cutremurul produs joi dimineață, iar cele apărute pe rețelele de socializare ar proveni de la aplicațiile de telefoane mobile.
Filipine: Cel puţin 84 de răniţi în urma seismului cu magnitudinea 6,4
Un seism cu magnitudinea 6,4 care s-a produs marţi seară în nord-vestul statului Filipine a lăsat în urmă 84 de răniţi şi a afectat aproximativ 147.000 de persoane, conform celor mai recente date ale serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă publicate vineri.
Bucureștiul blocurilor cu risc, decis de Ceaușescu la o ședință de partid după cutremurul din 1977. Fiul disidentului Gheorghe Ursu: „A dat acest ordin criminal”
Peste 35.000 de locuințe au fost distruse. Alte mii de blocuri, grav avariate, nu au fost consolidate. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe convocate de dictatorul Nicolae Ceaușescu. Mii de clădiri, afectate de cutremur, nu au primit aprobare pentru a fi consolidate.
Lege nouă pentru clădirile cu risc seismic. Consolidarea va fi finanțată 100% din bugetul de stat
Statul va plăti în totalitate consolidarea clădirilor cu risc seismic. Noua lege va fi în vigoare peste doar câteva săptămâni, a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în direct la Euronews. Și clădirile publice vor putea fi consolidate conform noii legi.
Școlile din România, tot mai nesigure. Aproape 500 de clădiri sunt la un pas de prăbușire în fața unui cutremur
Aproape 500 de școli din România sunt la un pas de prăbușire în cazul unui cutremur. O spunea anul trecut fostul ministrul al Educației, Sorin Câmpeanu. O parte dintre ele au fost reabilitate. Multe, încă nu.
Bucureștiul, plin de clădiri pericol public. Doar una din zece construcții cu bulină este reabilitată
Doar una din zece clădiri vulnerabile în cazul unui seism este consolidată. Reabilitatea clădirilor vechi merge lent în Capitală, deși Bucureștiul este una dintre capitalele europene cu cele mai multe clădiri pericol public
Detectarea cutremurelor în timp real. Cercetătorii români au prezentat ultimele tehnologii
Detecția unui cutremur produs la mare adâncime în Vrancea se poate face doar în timp real, iar autoritățile pot fi avertizate cu aproximativ 25 de secunde înainte ca unda seismică să ajungă la București.
Măsuri în caz de cutremur și accident nuclear. Raed Arafat: „Copilul trebuie să știe că trebuie să intre sub bancă”
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit în platoul Euronews România despre cum am putea ajunge să rezolvăm problema modului de reacție în fața cutremurelor.
Cutremurele din ultimul secol care au provocat cele mai multe decese
Afganistanul a fost zguduit, miercuri dimineață, de un seism puternic care a avut o magnitudine de 6,1. Ultimul bilanț făcut public de autoritățile afgane arată că peste 1.000 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 1.500 au fost rănite.
Cutremurul, considerat „factor de risc major” pentru București. Câte persoane și-ar putea pierde viața în cazul unui seism puternic
Cutremurul este considerat „factor de risc major” pentru București, potrivit Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru anul 2022, transmis de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.