Matei Sumbasacu, inginer specializat în cutremure şi fondator al Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic Re: Rise, a declarat, luni, la Euronews România, că țara noastră este „extraordinar de vulnerabilă la seism”, iar „nicio țară din lume nu este pregătită” pentru un cutremur cu magnitudinea de peste 7, precum cele produse în Turcia. Mai mult, el a avertizat că vom avea nevoie de „zeci de ani” pentru a consolida clădirile deja construite.
Sumbasacu a evidențiat că „Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare nivel de risc seismic”, în contextul în care peste 2.600 de persoane au murit în urma seismelor care au lovit Turcia și Siria.
„Suntem o țară foarte vulnerabilă. Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare nivel de risc seismic. România este o țară extraordinar de vulnerabilă la seism.
Dacă s-ar întâmpla sau când se va întâmpla un cutremur mare în România, vom asista cel mai probabil, dacă nu accelerăm ritmul pregătirii, vom asista la un eveniment cu adevărat tragic, așa cum tinde să fie orice cutremur mare în lume.
Nicio țară din lume nu este pregătită cu totul pentru un cutremur de o asemenea magnitudine”, a afirmat Sumbasacu, în direct la Euronews România.
Fondatorul Asociaţiei Re: Rise a subliniat că în acest moment „predicția seismică nu există”.
„Nu se poate acum prezice un cutremur în termeni de când va avea loc, cât de mare va fi și unde va lovi acesta. Există foarte multe tentative. E un deziderat. Și eu îmi doresc personal să ajungem în acel punct al tehnologiei în care să putem prezice cutremure”, a mai precizat Matei Sumbasacu.
„Matei Sumbasacu: Avem clădiri care aproape printr-un miracol mai stau în picioare”
Inginerul structurist a afirmat că „nicio țară din lumea asta nu este pregătită să facă față unei tragedii cum este cea din Turcia”.
„În cazul României, avem un fond construit îmbătrânit. Avem clădiri înalte care s-au construit în special înainte de 1978 și care nu au fost pregătite pentru cutremurele vrâncene sau unele care nu au fost pregătite pentru cutremure deloc, clădiri care aproape printr-un miracol mai stau în picioare”, a mai afirmat el.
De asemenea, Matei Sumbasacu a mai spus că este nevoie de măsuri de pregătire și de consolidarea clădirilor printr-o presiune mai mare exercitată asupra autorităților pentru ca România să devină o țară „reziliență din punct de vedere seismic”.
„România are de anul trecut o strategie națională de reducere a riscului seismic adoptată, există o nouă lege de reducere a riscului seismic, programul național de consolidare stipulează pentru prima dată că sumele folosite în consolidarea clădirilor nu se returnează la stat.
Există linie de finanțare din PNRR: Sunt 200 de milioane de euro. Vorbim despre consolidarea clădirilor publice. S-a pus foarte mult accent pe clădirile rezidențiale. De câțiva ani s-a schimbat perspectiva.
Încet, încet ne punem la adăpost, dar realist vom avea nevoie de zeci de ani, poate sunt optimist, să ne punem în siguranță fondul construit. E important să fim pregătiți, e important să susținem salvatorii.
Să învățând ce să facem după un cutremur astfel încât să nu devenim noi o piedică sau o problemă pentru sistemul de salvare. E important să ne pese și să nu mai credem în povești. Să ne jucăm fiecare rolul după cutremurul cel mare care va veni la un moment dat”, a concluzionat el.