Aproape 500 de școli din România sunt la un pas de prăbușire în cazul unui cutremur. O spunea anul trecut fostul ministrul al Educației, Sorin Câmpeanu. O parte dintre ele au fost reabilitate. Multe, încă nu. Este cazul Școlii Gimnaziale din Bod Colonie, județul Brașov. Deși clădirea este veche și neconsolidată, elevii continuă să învețe acolo. Primarul a cerut mutarea copiilor într-un alt corp încă de la începutul anului școlar, dar fără succes. Așa că a hotărât ca școala să fie demolată și construită alta de la zero cât mai repede.
Două expertize tehnice făcute recent la școala din Bod Colonie, solicitate de autoritățile locale, au arătat că unitatea de învățământ este un adevărat pericol pentru elevi și profesori.
Școala riscă să se prăbușească la un cutremur mai mare
Peretele școlii nu are stâlpi de beton, ceea ce pune în pericol întreaga rezistență a clădirii, cel puțin așa arată o expertiză recentă solicitată de către autorități. La un cutremur mai mare de peste 4-5 grade pe scara Richter, întreaga clădire ar putea să se prăbușească. Autoritățile vor acum să demoleze toată școala și să construiască alta de la zero. Lucrările ar putea să înceapă din primăvara anului viitor.
„Pe partea nordică, deși ea este pe sistem de stâlpi și grinzi, pe unul din zidurile exterioare nu există stâlpii de beton.La un cutremur între 4 și 6 pe scara Richter poate să cadă”, a precizat Sergiu Arsene, primarul comunei Bod.
Contactat de Euronews, directorul școlii a refuzat să ofere un punct de vedere. Primarul comunei a vrut să mute elevii din această clădire la începutul anului școlar, într-o altă școală din Bod, dar părinții elevilor s-au opus.
Părinții elevilor se tem
„Ne e greu să ne lăsăm să plece copiii în altă parte dar dacă este un risc atunci... ne asumăm acest aspect. Sperăm să se termine cu bine totul cât mai repede”, spune o mamă.
„Momentan nu îmi este frică să îl las la această școală pentru că școala asta este de foarte mulți ani și eu am învățat la rândul meu aici și nu îmi e frică”, mărturisește o alta.
„Ne e greu să ne lăsăm să plece copiii în altă parte dar dacă este un risc atunci... ne asumăm acest aspect. Sperăm să se termine cu bine totul cât mai repede”, a menționat mama unui elev.
„Părinții copiilor din Bod Colonie nu au fost de acord cu această mutare având în vedere faptul că proiectul nu demarase încă, solicitând să-i păstreze în clădire până la momentul la care vor demara lucrările”, a declarat Valentin Bucur, purtător de cuvânt Inspectoratul Școlar Brașov.
Costurile de consolidare a clădirii actuale se ridică la 6 milioane de euro, iar proiectul pentru un campus școlar cu dotări la nivel european este estimat la 4,3 milioane de euro.
Potrivit primarului comunei, noua școală ar urma să fie dotată cu sală de sport, laboratoare de fizică, de chimie, de biologie, de informatică, zonă de creație, zona de afterschool, dar și o sală de mese.