Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care ar fi efectele boicotului împotriva companiilor austriece. Europarlamentar: E firesc să reacționezi

Karl Nehammer, cancelarul austriac, a subliniat zilele acestea, că un eventual boicot la adresa companiilor austriece le-ar afecta negativ mai degrabă pe cele două ţări în cauză (România și Bulgaria), întrucât companiile respective aduc bani la bugetul de stat şi creează locuri de muncă.

Politologul Radu Carp susține că acțiunile României asupra acestor companii nu ar afecta țara noastră, ci, dimpotrivă, ar putea să creeze probleme pentru Austria.

Prof. univ. Dr. Radu Carp: „Deja în presa austriacă există această mirare că Austria nu decide prin veto, ci din contră suferă și e boicotată la rândul ei. Efectele nu sunt deloc dăunătoare României, pentru că Austria, prin bănci și OMV nu produce în România, ci oferă servicii. Chiar dacă ele s-ar retrage de tot de pe piața românească, altele ar veni în loc. Dacă ar produce, ar fi mai complicat, cum s-a întâmplat la Nokia, când a plecat, și foarte greu s-a găsit un alt investitor, dar Nokia avea un centru de producție acolo, nu oferea servicii.

Și alte bănci pot crea locuri de muncă. Dacă eu retrag banii de la o bancă, îi depun la o alta și creez locuri de muncă la o altă bancă, cu capital străin sau românesc, nu are importanță. Dacă se generalizează acest boicot, gradul de încredere și de expunere pe piețele terțe ale acestor bănci va fi foarte mare și se va întâmpla, ceea ce se întâmplă în România, și în țări ca Bulgaria, Polonia, în state care au susținut și susțin România în spațiul Schengen și s-ar putea să fie o problemă pentru aceste companii de stat austrice”, a spus prof. univ. Dr. Radu Carp, în direct la Euronews România.

Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale: „Cu câtă satisfacție se uită adversarul nostru politic la discursul acestui politician care e nepotrivit și nu e nici măcar pentru interesul economic al țării. Acest argument va conduce, cu siguranță, la implozia lui politică. Sunt corporații serioase care au venit în România, care vor sta, sunt și mari investitori care pleacă din România, decizii strategice, contribuții la buget. Ca să nu mai vorbim de refinanțarea deficitului nostru, foarte critică, intermediată de cele două bănci mari care sunt un sfert din sistemul bancar românesc, foarte greu de înlocuit. Nu putem vorbi despre așa ceva. E o prostiuță de politician care nu are relevanță în uzina care este astăzi sectorul financiar bancar.

Stau să mă întreb în solda cui este acest politician nepoliticos, care nici măcar interesul național economic nu și-l știe. Cum va veni Austria, marii investitori și OMV să renegocieze, noi știind că avem de cealaltă parte a mesei nu prietenul pe care îl credeam? Și-au făcut un deserviciu, iar noi sigur vom intra în Schengen mai repede decât credem, dar momentan câștigătorul este cine se uită la această schismă europeană (n.red. Rusia) și care probabil ne va scoate mai întăriți pe toți”.

Ce înseamnă boicotul?

În opinia europarlamentarului PSD Rovana Plumb, boicotul este un semn și o reacție de nemulțumire față de gestul total antieuropean al guvernului austriac.

Rovana Plumb, europarlamentar PSD (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European): „E ca o sancțiune. Austria, prin ce a făcut, a sancționat și a desconsiderat dreptul românilor, un drept fundamental pe care îl avem toți cetățenii europeni. Cancelarul austriac are posibilitatea să revizuiască decizia luată. Este normal să sancționăm gestul cancelarului de a fi împotriva aderării noastre la spațiul Schengen. E firesc să reacționezi.”

Rovana Plumb, fost ministru al Muncii și europarlamentar PSD a vorbit la Euronews România despre inițiativa PMP (Partidul Mișcarea Populară), care a cerut ministrului Muncii ca pensiile să nu mai fie plătite prin băncile austriece.

„Cred că trebuie să ducem un război al diplomației acum și să punem presiune în toate forurile pe care la avem, astfel încât să inversăm decizia Austriei. Fiecare dintre pensionari a decis să își primească pensia într-o anumită bancă. Dacă decizia lor este de a muta contul la o altă bancă, este de salutat. Eu nu am conturi în bănci austriece”, a spus Rovana Plumb.

Ce urmează pentru România

Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a transmis că România are formule prin care să nu fie în risc, în cazul în care un investitor alege să se relocheze.

Potrivit profesorului Adrian Mitroi, refuzul aderării la Schengen a oferit noi perspective economice pentru România.

Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale: Este important să avem bănci solide românești. Acum e momentul să facem două firme substanțiale de energie, să achiziționăm firme austriece sau europene, să ieșim la cumpărături și să avem o firmă foarte puternică financiar-bancară locală, bine capitalizată pe toate segmentele.

Marele câștig este că politicianul român va vorbi de acum de capital românesc, firme românești, decizii bazate pe termen lung, achizițiile de care spuneam, și financiare, și energetice, să avem piloni - Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, CEC - ce perle sunt ele”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE