Creșterea dobânzilor la lei spre 10%, de trei ori mai mult faţă de valută, determină firmele să prefere creditele în valută. Viteza de creştere anuală a creditelor în valuta ale companiilor a înregistrat un avans important de la jumătatea anului 2022. Practic, volumul lor s-a dublat față de începutul anului.
În ultimele 12 luni, dobânzile creditelor în lei au accelerat puternic. Inflația a explodat la final de an, când a ajuns la aproape 17%. Iar companiile au trecut la finanțare pe euro, pentru că dobânzile la lei pentru creditele corporate sunt de 3 ori mai mari.
Potrivit cifrelor BNR, valoarea creditelor exprimate în euro a crescut cu peste 37%. Cele în lei au avut avans de doar 7 puncte procentuale. Explicația este simplă. Creditele în lei sunt calculate în funcție de ROBOR care este aproape de 8%.
Irina Chițu – consultant financiar: „Normal că fiecare companie a încercat să-și optimizeze costurile în această perioadă și, atunci, o soluție a fost trecerea către refinanțări credite în euro. Pentru că aici, euriborul, chiar dacă a crescut de la negativ la aproape 2% acum, totuși nu este 8%.”
Experții spun că riscul de intra în recesiune este crescut. Inflația și dobânzile mari vor afecta afacerile.
Gheorghe Ialomițianu – fost ministru De Finanțe: „Banca Națională va fi obligată să mărească dobânda de politică monetară, să reducă inflația, deși nu a făcut acest lucru în perioadă de creștere economică.”
Și populația resimte efectele. Clienții băncilor plătesc rate de două-trei ori mai mari la creditele ipotecare față de începutul anului 2022.
Liviu Fenoghen – director Centrul de Soluționare a Litigiilor Bancare: „Energia electrică, combustibilul, toate acestea apasă asupra bugetului românilor. Evident, în aceste condiții puterea de plată a ratelor o să scadă, probabil.”
Volumul total al creditelor acordate populației a scăzut ușor în 2022, cu aproape un miliard de lei.