ARTĂ
Noaptea Muzeelor la Sate 2023, o premieră europeană şi naţională
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) anunţă organizarea în premieră a evenimentului, considerat "o adevărată nocturnă muzeală care activează şi prezintă în exclusivitate potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc".
”Statuia imposibilă” creată de inteligența artificială combină stilurile a cinci mari sculptori. Unde a fost expusă
Inteligența artificială a fost folosită pentru a realiza ”statuia imposibilă". Creația este o îmbinare a stilurilor a cinci maeștri sculptori, printre care Michelangelo, Rodin și Takamura.
Gérard Depardieu își scoate la vânzare colecția de artă. Valoarea acestora ar ajunge la cinci milioane de euro
Gerard Depardieu își scoate colecția de artă la vânzare. Actorul francez, un apropiat de-ai lui Vladimir Putin care a fost acuzat de mai multe ori de abuz sexual, își dorește să vândă cât mai multe opere artă. Colecția ar valoarea la câteva milioane de euro.
Artiștii al căror geniu a fost descoperit încă din copilărie. Cine au fost copiii minune ai României
La vârsta de opt ani, Ștefan Luchian, pictorul anemonelor, realiza deja primele lucrări care anunțau un viitor mare artist. Poetul Nicolae Labiș a scris primele poeme de succes la doar 12 ani. Sunt doar două exemple.
Metropolitan Museum of Art din New York va examina originile unor opere de artă, posibil furate
Metropolitan Museum of Art din New York, unul dintre cele mai prestigioase muzee de pe planetă, va examina provenienţa unor opere de artă posibil furate şi, dacă se va dovedi că este aşa, le va restitui ţărilor lor de origine
Adrian Ghenie. Artistul Corpului Imposibil
Arta nu poate fi făcută fără singurătate. O singurătate bună, a artistului, în atelierul său, în timp ce creează. Tehnologia însă, asaltul excesului de informație asupra omului, toate acestea vor schimba decisiv inclusiv felul în care va arăta arta viitorului.
FAB Stage NEVERSEA Festival. Cum poți deveni unul dintre make-up artiștii și designerii care vor pregăti look-urile participanților
Persoanele cele mai talentate vor fi selectate pentru a face parte din echipa care îi va ajuta pe festivalieri să aibă cele mai inspirate machiaje, coafuri de festival și outfit-uri demne de CatWalk.
Adrian Ghenie a inaugurat la Timișoara expoziția ”Corpul Imposibil”, deschisă până în iunie
Expoziția-eveniment Adrian Ghenie: The Impossible body a fost inaugurată la Timișoara. Este prima expoziție personală după 14 ani în România a artistului Adrian Ghenie. Vernisajul s-a bucurat de un public numeros, de 400 de persoane care au avut bucuria să îl felicite pe Adrian Ghenie.
Ziua Mondială a Artei, un prilej pentru celebrarea creativității. Data a fost aleasă în memoria lui Leonardo da Vinci
De Ziua Mondială a Artei, sunt sărbătorite toate domeniile creative, așa cum au fost ele stabilite în Grecia Antică: arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora, în anul 1911, li s-a adăugat și cinematografia.
Poate inteligența artificială să genereze artă? Sunt cazuri în care graficienii încalcă drepturile de autor, susțin unii artiști
Inteligența artificială poate genera artă în locul omului? Depinde pe cine întrebi, subiectul stârnește multe controverse. Criticii susțin că tehnologia copiază și procesează imagini încălcând drepturile de autor. Pe de altă parte, cei care fac new media art se consideră și ei, artiști.
Artistul Ai Weiwei expune la Londra cea mai mare operă de artă din piese de Lego din lume, o versiune a creației "Water Lilies" de Monet
Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei a dezvăluit miercuri, la Londra, cel mai recent proiect al său, o versiune proprie la scară mare, de 15 metri lungime, a creaţiei "Water Lilies" de Claude Monet, realizată din aproape 650.000 de piese Lego, în semn de omagiu adus tatălui său decedat.
NUD, DA! Horațiu Mălăele a lansat o nouă colecție de desene inspirată de revenirea la Edenul magic
Regăsirea inocenței și împăcarea cu Dumnezeu - dorințe care definesc viziunea desenelor semnate de Horațiu Mălăele. Actor de teatru și film, regizor, caricaturist, pictor și scriitor, Horațiu Mălăele a lansat la Galeria Rotenberg-Uzunov din București o nouă colecție de desene cu numele NUD, DA!
Adrian Ghenie revine în România. Prima expoziție personală a artistului din ultimii 14 ani va avea loc în aprilie la Timișoara
Expoziția Corpul imposibil - The Impossible Body - va conține o nouă serie de desene și câteva picturi, create special pentru acestă expoziție și expuse în premieră absolută la Timișoara.
Expozițiile de artă din Europa pe care trebuie să le vezi în această primăvară
Fie că sunteți deja suficient de norocoși să vă aflați într-una dintre metropolele europene sau că aveți planificată o excursie de city-break, primăvara înseamnă că multe muzee importante vor inaugura un nou sezon de programe interesante.
Opera lui Constantin Brâncuși, reper în istoria artei. Lector UNARTE: Era un țăran în mijlocul Parisului, care-ți dădea mămăligă
Pentru Constantin Brâncuși, operele sale și atelierul au constituit întodeauna un univers, o lume în care și-a trăit viața care provoacă și astăzi comentarii bogate și contradictorii.
Jean Michel Basquiat, artistul contemporan care a pus bazele artei stradale în New York. Beyonce i-a cumpărat o lucrare cu milioane de dolari
Desenele animate sunt asociate cu copilăria și puritatea. Un artist american și-a propus însă, în anii 80, să demonstreze că desenele ilustreaza în același timp - violență: personajele se ceartă între ele, se vânează și se omoară. Apoi, o iau de la capăt.
Keith Haring, artistul-activist care a desenat în stațiile de metrou și a devenit un militant în lupta anti-SIDA
Keith Haring a abordat teme îndrăznețe în operele sale în anii 80: rasism, egalitate de gen și SIDA – boală de care a și murit la doar 31 de ani. Și-a propus să facă arta accesibilă omului de rând și s-a apucat să facă desene pe metrourile din New York la acea perioadă.
Picturile lui Carpaccio, expuse în Washington. Artistul este considerat unul dintre cei mai buni pictori venețieni ai Renașterii
Picturile lui Vittore Carpaccio sunt restaurate pentru a fi expuse în Washington. Deși mai puțin cunoscut, Vittore Carpaccio este considerat unul dintre cei mai buni pictori venețieni ai Renașterii.
Cupa lui Vasile Alecsandri. Primul premiu literar internațional al României
Puțini știu faptul că poetul Vasile Alecsandri este cel care i-a adus României primul mare premiu de literatură al țării. S-a întâmplat în urmă cu 145 de ani. Atunci, poetul român a primit din partea unui juriu internațional o cupă râvnită de mulți poeți ai vremii.
Misterul din fosta Bancă Săsească. Seiful nu a fost deschis de zeci de ani și nimeni nu mai știe ce conține
Fosta Bancă Săsească a Brașovului a devenit cel mai mare centru cultural al orașului. Acum adăpostește expoziții, spectacole și concerte, precum și un seif misterios, tezaurul fostei bănci, care nu a fost deschis de zeci de ani, pentru ca nicio cheie nu se potrivește.
Miliarde de euro pentru opere de artă, în 2022. Casele de licitații au obținut sume record, în pofida dificultăților economice
Arta continuă să se vândă bine în ciuda vremurilor dificile pe care le traversăm, din punct de vedere economic și geopolitic. Tranzacțiile pe piața artei se ridică la zeci de miliarde de dolari, iar anul 2022 pare să fi semnalat o revenire la situația de dinaintea pandemiei de COVID-19.
Avatar, Omul Păianjen: Niciun drum spre casă și Pantera Neagră sunt printre cele mai bune filme ale anului 2022
Industria cinematografică a început să se redreseze în 2022, odată ce oamenii au putut reveni la cinema, după eliminarea restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19. Top Gun: Maverick, Doctor Strange și Pantera Neagră sunt printre producțiile comerciale cu cel mai mare succes la box office.
Banksy, cel mai cunoscut artist de graffiti a cărui identitate rămâne un mister
Un artist al cărui nume nu este cunoscut. Este cunoscut doar pseudonimul lui: Banksky, un militant politic ale cărui lucrări apar peste noapte în diferite părți ale lumii. Cel mai recent, Banksy și-a lăsat amprenta pe ruinele din Ucraina, prin câteva lucrări cu o semnificație puternică.