Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jean Michel Basquiat, artistul contemporan care a pus bazele artei stradale în New York. Beyonce i-a cumpărat o lucrare cu milioane de dolari

Desenele animate sunt asociate cu copilăria și puritatea. Un artist american și-a propus însă, în anii 80, să demonstreze că desenele ilustreaza în același timp - violență: personajele se ceartă între ele, se vânează și se omoară. Apoi, o iau de la capăt.

Jean Michel Basquiat, se uita zilnic și se inspira din desenele animate, pe care le considera o oglindă perfectă a societății americane din secolul 20 – mai ales din cauza faptului că minoritățile erau  ilustrate drept personaje negative. Așa, a creat lucrări care sunt acum valorate la zeci de milioane de dolari.

Serghei Lavrov a purtat un tricou cu semnătura lui Basquiat

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, este considerat a fi interfața Kremnlinului care „lovește” în cultura și valorile occidentale. Tocmai din această cauză, a surprins publicul când a apărut într-o înregistrare video de la summitul G20 – purtând un tricoul cu Basquiat – un artist afro-american, membru LGBTQ+, care a luptat pentru drepturile comunității din care provine.

Basquiat este unul dintre pionierii care pus bazele artei stradale în New York – a mâzgălit pereții din metropola americană cu ilustrații amuzante cu substanță politica, ba chiar religioasa și a marcat orașul cu „coroana sa”- care reprezenta o ironie la adresa privilegiilor albilor. În 1978, împreună cu prietenul său, AL Diaz, a început să folosească tagul, acea semnătură a grafferilor, SAMO – vedeți voi de la ce provine - pe clădiri, lifturi metrouri, ba chiar și toalete publice – alături de mesaje enigmatice, care criticau societatea și presa americană.

A devenit cunoscut în industrie și faima a urmat imediat – și datorită faptului că spre deosebire de alți artiști graffiti ai vremii și-a asumat semnătura. În 1982 a avut prima sa expoziție, care s-a vândut imediat.

A fost printre primii artiști care au pus text peste imagine

Părinții lui au emigrat din Puero-Rico și Haiti, așadar operele sale au fost influențate de cultura celor două state. Basquiat iubea și scrisul și poezia – așa că a încorporat în lucrările sale text peste imagine- ceva inedit în perioadă. A urmat o expoziție la Galeria Gagosian din Los Angels. Basquiat a devenit unul dintre cei mai căutați artiști ai momentului – împreună cu Keith Haring și Andy Warhol, cu care a și colaborat.

În industria artei, lucrările lui Basquiat sunt catalogate parte din mișcarea neo-expresionistă – un curent modern caracterizat de personaje expresive care abordează teme sociale și care are rădăcini solide în arta străzii. Adică - exact ceea ce a făcut și Basquiat, care a criticat dur colonialismului, diferențele între clasele sociale și rasismul. În ziua de astăzi, lucrările sale rămân asociate cu mișcarea Black Lives Matter și sunt folosite în lupta pentru drepturile afro-americanilor.

Beyonce și Jazy Z au cumpărat o lucrarea de-a lui Basquiat pentru 4,5 milioane de dolari

Unii dintre cei mai mari fani ai artistului – sau cel puțin, cei mai cunoscuți - sunt Jay Z și Beyonce, care au cumpărat lucrarea „Mecca” a lui Basquiat cu 4.5 milioane de dolari. Și nu numai atât – într-o campanie recentă pentru Tiffany, soții Carter au apărut lângă o lucrare de-ale lui Basquiat în care artistul a folosit culorile specifice casei de bijuterii de lux.

Basquiat a avut o viață scurtă, dar a influențat puternic lumea artei. Acesta a murit la doar 27 de ani, din cauza unei supradoze de heroină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE